Pénzügyi megszorítások Szentesen

Több síkon is érintik a megszorítások Szentes város költségvetését, de a folyamatban lévő nagyberuházásokat nem érintik a takarékossági intézkedések – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel Szirbik Imre polgármester.A polgármester beszámolt arról, hogy a megkezdett csatorna-beruházás a tervezett szerint halad, tehát áprilisban megkezdődhetnek a kivitelezési munkák. Bízik abban, hogy az áprilisi döntéssel a címzett támogatásokat a kormány a beterjesztés szerint jóváhagyja és a megyeháza rekonstrukciójában is előre léphetnek majd. Az elmúlt napok küzdelmei és lobbizásai alapján úgy tűnik, hogy Szentes benne tudott maradni abban a térségi körben, amely a területfejlesztési pályázatokban kedvezményezett lehet, tehát további pályázatokat nyújthat be. Mint Szirbik Imre elmondta, ahhoz, hogy ilyen dinamikus fejlődést fenn lehessen tartani, saját erőt kell biztosítani, ezért a szentesi képviselő-testület úgy döntött, hogy takarékoskodik. A takarékosság lényege, hogy az országos helyzet, illetve a város helyzete alapján a működési költségvetésben 5,5 %-kal visszavonul.

- „Ez egy olyan dolog, mint a családoknál, amikor egy család kitűz maga elé valamilyen nagyobb lépést, akkor körbenéz, arra hogy hol tudja a saját pénzét biztosítani, és akkor bizony a konyhapénznél, a napi működésnél egy kicsikét takarékosabbra vált, hát ez a mi döntésünk is.” – tette hozzá a polgármester.

A megszorítások két működési területet nem érintenek, így a szociális ellátást, hiszen az idős, elesett emberek számára biztosított természetbeni és pénzbeli hozzájárulások mértékét nem csökkenti a 2004-es költségvetési elképzelés, sőt inflációkövetően az ellátások bővítését szolgálja. Döntően az idősek lakásfenntartását, egészségvédelmét szolgálja, illetve a gyerekek esetében a napközis térítési díjak átvállalását nagyon sok család esetében. Azt szeretnék elérni, hogy éhes gyerek az iskolában vagy óvodában ne legyen.

-„Ami az oktatást illeti, ott sajnos visszább kellett lépnünk, de nem azért, mert elvettünk a rendszerből, hanem mert sajnos a gyereklétszám fogy, de a visszavonulás a gyereklétszám csökkenésénél kisebb mértékű, azért, hogy az oktatás színvonalát tartani lehessen.” – Nyilatkozta az OBJEKTÍV Hírügynökségnek Szirbik Imre.

Jelentős mértékű a visszalépés – csaknem 8 % – az igazgatási költségeknél, ami létszámleépítést is jelentett. Ugyancsak csökkentették a kommunális kiadásokat. A polgármester abban bízik, hogy a lakosság megértő lesz és jobban vigyáz majd a városára, a zöldfelületekre, a köztisztaságra, hogy a kispórolt költségeket odafigyeléssel ellensúlyozni tudják és ugyanolyan szép, tiszta marad a város.

Szentes város 6,5 milliárd forintos költségvetésében a megszorítások mellett is maradt mintegy 250 millió forint forráshiány, de ez már a pénzügyszakma szabályai szerint korrektül kiegyensúlyozott költségvetést jelent. A városnak jelenleg egyetlen fillér hitelállománya sincs, tehát az a biztosíték is rendelkezésre áll, hogy végszükség esetén hitellel hidalják át az átmeneti problémákat.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2004. február 10.

Gy. Mészáros Ágnes

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés