Felülvizsgálják a taneszköz- és felszerelési jegyzékeket

Az Oktatási Minisztérium megbízásából Szentes város és térsége oktatási szakembereinek közreműködésével, koordinálásával országos felmérés készül az önkormányzati fenntartású közoktatási intézmények kötelező eszköz- és felszerelési jegyzékében foglaltak szükségességének felülvizsgálata érdekében – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel Szűcs Lajos Szentes alpolgármestere.A Közoktatási törvény. 123.§ /11/ bek. alapján a közoktatási intézmény fenntartójának 2000. július 31-ig el kellett készíteni a Ktv. 124. §-ának /20/ bekezdésében meghatározott, kötelező eszköz- és felszerelési jegyzékben foglaltak 2003. aug. 31-ig történő végrehajtásához szükséges ütemtervet.

Az önkormányzatok, valamint az oktatással foglalkozó szakemberek aggályosnak tartották a jegyzékben felsoroltakat, azok beszerzését, valamint ebből következő végrehajtást, éppen ezért, Szentes város alpolgármestere kezdeményezte az oktatási miniszternél a törvény ezen előírásainak felülvizsgálatát.

Szűcs Lajos alpolgármester az OBJEKTÍV Hírügynökségnek elmondta, hogy hat évvel ezelőtt rendeletben szabályozták, hogy a nevelési és oktatási intézmények hogyan tudják a kötelező eszközeiket a minimálisra fölfejleszteni, de ebben az is szerepelt, hogy az épületeket hogyan lehet úgy átalakítani, hogy megfeleljenek a modern oktatásnak. A probléma csak az, hogy vannak benne olyan elemek, amelyek elhanyagolhatók, vannak, amelyeknek az anyagi feltételeik nincsenek meg, ezek beszerzésének az átütemezésére újabb öt év haladékot kaptak az intézmények. A szentesi szakemberek azonban úgy látják, hogy az eszközlistákat felül kellene vizsgálni, hogy valójában mire van szükség, mi az ami felesleges, mi az ami megvehető és vállalható anyagilag is a beszerzése. A rendelet tartalmi felülvizsgálatával az Oktatási Minisztérium is egyetértett és úgy döntött, hogy egy országos felmérés és tanulmány elkészítését kezdeményezi a probléma megoldására. Szentes városa megkapta a jogot, hogy az országos felmérést elvégezze és annak anyagi fedezeteként 5,5 millió Ft-ot nyert el a pályázaton. A szentesi szakemberek csütörtöki megbeszélésükön elindították a projektet, felállították a szakmai csoportokat, kidolgozták a munka menetét. Az ország 60 óvodájában, 160 általános iskolájában, 100 középiskolájában, valamint több tíz speciális- és művészeti iskolában végzik el a felülvizsgálatot. A felmérést a munkacsoportok április 30-ig befejezik, majd májusban összegzik az adatokat. Ezek alapján teszik majd le az oktatási minisztert asztalára a javaslatokat, amelyek remélhetőleg a rendelet ésszerű módosítását eredményezik majd.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2004. január 30.

Gy. Mészáros Ágnes

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés