Az első hazai EU-s kibocsátás-kereskedelmi ügylet

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium üdvözli a Nitrokémia 2000 Rt. által végrehajtott EU-kibocsátási egység-eladási ügyletet. Ezzel új forrás nyílt meg a magyarországi energiatakarékossági és emisszió-csökkentő beruházások finanszírozására. A többi között a fosszilis energiahordozók elégetése során a légkörbe kibocsátott szén-dioxid jelentősen növeli a globális éghajlatváltozás kockázatát – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel Keltai Ágnes a GKM sajtófőnöke.A 2005-ben Magyarország részvételével is meginduló EU-s kibocsátás-kereskedelmi rendszerben az energiatermelés, az üveg-, a papír, a cement, a mész, illetve a kerámiaipar vesz majd részt. A rendszer szabályai szerint, amelyik vállalat beruházásai segítségével a jövőben sikerrel csökkenti széndioxid-kibocsátásait, az e kibocsátásokat fedező és így felszabaduló kibocsátási egységeket értékesítheti az EU bármely tagállamában. Azoknak a magyar vagy európai vállalatoknak pedig, amelyek növelik széndioxid-kibocsátásukat, e kibocsátások fedezésére kibocsátási egységeket kell vásárolniuk.

Megfelelő szerződéses biztosítékok esetén az értékesítés előzetes feltételes ügyletek formájában akár ma is megtörténhet, amint ezt a Nitrokémia 2000 Rt. által megkötött ügylet is mutatja. A rendszer tényleges beindításához azonban számos feladatot kell még ellátni a kormányzati szervek részéről, így mindenekelőtt meg kell határozni az érintett vállalatok részére átadandó kibocsátási egységek számát - ennek érdekében pedig a vállalatoknak megbízható adatokat kell majd rendelkezésre bocsátaniuk.

Ez az ügylet jól példázza, hogy a kibocsátás-kereskedelem hatálya alá tartozó vállalatok számára a 2005-től bevezetendő új rendszer nem csupán kötelezettségeket, hanem komoly lehetőségeket is jelent, amennyiben beruházási politikájukban a széndioxid-kibocsátások csökkentését helyezik előtérbe. A széndioxid kibocsátás-kereskedelem bevezetésével így lehetővé válik, hogy egy üzleti beruházás kedvező környezeti hatásai közvetlenül növeljék a beruházás hasznát.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2004. január 21.

Gy. Mészáros Ágnes

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés