A fővárosiak megszerették az ideiglenesnek szánt Üllői úti zebrát, ezért végleg megmarad

Akadálymentesen és gyorsabban lehet átkelni az Üllői úton annak köszönhetően, hogy megmarad a Határ úti aluljáró felújításakor kialakított gyalogos-átkelőhely. Az eredeti tervek szerint ideiglenesnek szánt, de kihasználtsága miatt véglegessé váló átkelő segíti az 50-es villamos felől a buszvégállomás, valamint a 42-es és az 52-es villamos végállomásának megközelítését. A zebra véglegesítéséhez kapcsolódva a szakemberek június 24-étől, hétfőtől szegélyépítési, közműfejlesztési és útburkolat-javítási munkákat végeznek. Ezek ideiglenes forgalmi változással járnak, ezért a BKK kéri az arra közlekedőket, hogy fokozottan figyeljenek – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség a Budapesti Közlekedési Központ közleményéből.Megmarad a Határ úti aluljáró-felújítás idejére az Üllői úton kialakított gyalogos-átkelőhely. A szakemberek úgy ütemezték a június 24-én, hétfőn kezdődő, és várhatóan július 28-ig tartó – a zebra véglegesítéséhez kapcsolódó – munkákat, hogy azok minél kisebb mértékben akadályozzák a közúti forgalmat, és főleg csúcsidőszakon kívül, valamint éjszakánként járjanak ideiglenes forgalmi változásokkal. Az építkezés környezetében ilyenkor szükségszerűen sávlezárásra és 30 kilométer per órás sebességkorlátozásra kell számítani, ezért a BKK kéri az arra közlekedők türelmét és fokozott figyelmét. A kivitelezés idejére a gyalogátkelőt nem használhatják az arra járók, a végállomások között az aluljárón keresztül, az új lifteknek köszönhetően akadálymentesen közlekedhetnek.

Hamar népszerű lett az Üllői úti átkelő

Az Üllői úti gyalogátkelőt 2022 októberében létesítették, hogy a Határ úti aluljáró lépcsőfelújítása idejére azon keresztül, a felszínen legyen megközelíthető a metróhoz vezető aluljáró bejárata, valamint a Vak Bottyán utca irányából a buszvégállomás és a 42-es, illetve az 52-es villamos végállomása.

Az ideiglenesnek szánt zebrát nagyon kedvezően fogadták az arra közlekedők, mert a Fővárosi Önkormányzat gyalogosközlekedést segítő lépéseinek sorába illeszkedve

• a mozgásukban korlátozottak, az idősebbek, a nagyobb csomaggal vagy babakocsival közlekedők is egyszerűbben, akadálymentesen kelhetnek át az Üllői úton;

• gyorsabb és kényelmesebb összeköttetést biztosít a végállomások és a metróaluljáró között, illetve

• nem szükséges az aluljárón keresztül lépcsőzni vagy a liftre várni.

A külsőbb kerületekben lévő jelzőlámpás csomópontoknak jelentős szerepük van a belsőbb városrészek gépjárműforgalmának szabályozásában, ezért a Határ úti csomópont és vele együtt a gyalogos-átkelőhely lámpás szabályozása nem kizárólag a csomópont szempontjából kulcsfontosságú.

Nagy lépések, új összeköttetések

Budapest a gyalogosbarát fejlesztéseket tekintve is nagyot lépett előre: zebrák épültek az M3-as metró felújításához kapcsolódva az Üllői úton, a Váci úton és a Nyugati téren, továbbá a Blaha Lujza téren, a Boráros téren, az Orczy úton. Hiánypótló beruházás volt a Rákóczi úton kialakított gyalogos-átkelőhely, amelyik a Szentkirályi utcát és a Kazinczy utcát kapcsolja össze, valamint a Múzeum körút és a Károly körút járdáit összekötő zebra az Astoriánál.

Az átkelők már az első napokban beváltották a hozzájuk fűzött reményeket: nem csak a budapestiek használják szívesen és gyakran azokat, hiszen nem kell az aluljárón keresztül közlekedniük, ha át szeretnének jutni az út túloldalára. Az akadálymentesség szempontjából is fontosak ezek a gyalogátkelők, hiszen például a mozgásukban korlátozottaknak vagy a babakocsit tolóknak is egyszerűbb átkelniük a kereszteződésekben.

A gyalogosbarát fejlesztések részeként zajlik a munka az Örs vezér terénél, ahol az új gyalogátkelőnek köszönhetően gyorsabban, akadálymentesen lehet majd átkelni a XIV. és a X. kerületet elválasztó Kerepesi úton a Sugárnál lévő HÉV-állomás, valamint az Árkád bevásárlóközpont között.

Élhetőbb Budapest: egyenlő esélyek mindenkinek

Jelentős lépéseket tett Budapest az akadálymentesítés területén az elmúlt időszakban: a fejlesztések nemcsak a fogyatékossággal élőket szolgálják, hanem az egész közösség számára élhetőbb és befogadóbb várost biztosítanak. A BKK ezen az oldalon összegyűjtötte és pontokba szedte azokat a projekteket, amelyek keretében az elmúlt években jelentős változás történt az akadálymentesítés terén.

OBJEKTÍV Hírügynökség 2024. június 21.

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés