Bárki válhat áldozattá

Február 22 –e a Bűncselekmények Áldozatinak Napja – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség a rendőrség közleményéből.Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartaját, ez a nap azóta is számos országban - 1993. óta Magyarországon is – a Bűncselekmények Áldozatainak Napja. A nap lényege felhívni a figyelmet az áldozatsegítés fontosságára, egyben kifejezésre juttatni, hogy a társadalom, a közösség szolidáris mindazokkal, akik bűncselekmény áldozatává váltak. Az áldozatsegítés célja, hogy a bűncselekmény vagy tulajdon elleni szabálysértés sértettjei, illetve azok hozzátartozói megfelelő segítséget kapjanak problémájuk megoldásához, jogaik érvényesítéséhez, továbbá enyhüljenek erkölcsi és anyagi sérelmeik.

A rendőrség áldozatvédelemmel összefüggő feladatai közé tartozik az áldozatvédelmi szolgáltatásokról történő felvilágosítás nyújtása az érintetteknek, az áldozatok személyiségi, adatvédelmi, büntetőeljárási jogainak érvényesítésében való segítségnyújtás, az adott eljárás különböző szakaszaiban való tájékoztatás, a segítő szervezetek irányába történő közvetítés és az ismételt áldozattá válás kockázatának csökkentése.

A világnaphoz kapcsolódóan a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai február 22-én a székesfehérvári Bűnmegelőzési Központ előtt emlékoszlop állításával rótták le tiszteletüket az áldozatok előtt.

OBJEKTÍV Hírügynökség 2024. február 22.

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés