Átmosott mosószer

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti pénzügyi nyomozói több ezer tonna mosószerrel ügyeskedő elkövető felelősségre vonását kezdték meg iparjogvédelmi jogok megsértése miatt, és egy börtön elől bujkáló nőt is megtaláltak – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség a NAV közleményéből.Több országon átnyúló, magyar „családi vállalkozási formában” működtetett tevékenységgel buktak meg a pénzügyi nyomozók előtt azok a személyek, akik jó minőségű, bár a gyártónál selejtként kezelt mosószerkapszulákat csomagoltattak újra megváltozott munkaképességű személyekkel, hamisított dobozokba.

A több ezer tonna mosószert IBC tartályokban tárolták úgy, hogy a kapszulákat a saját töltőfolyadékukban áztatták, majd azok lecsöpögtetésüket követően lettek alkalmasak arra, hogy kiporciózhassák őket. Ehhez a jogtulajdonos azonban nem járult hozzá.

A „vállalkozók” saját dizájnú dobozt terveztettek, amely a megtévesztésig hasonlít a mosószer tényleges gyártója által terveztetett csomagolásra és védjegyre, ezzel pedig megtévesztették a vásárlókat. Ezen túlmenően a kapszulák a vásárlók egészségére is veszélyesek lehetnek: az átcsomagolás során egyéb vegyi anyaggal szennyeződhetnek, összeragadhatnak, valamint szétszedéskor a belőlük bőrre kerülő folyadék irritációt és egyéb kellemetlen reakciót okozhat.

A NAV nyomozói és járőrei közel húsz helyszínen tartottak kutatásokat, foglaltak le bűnjeleket, többek között megjelentek a mosószer-raktárakban, a könyvelőnél, de még a csomagolást tervező grafikusnál is. Az egyik lakásban a nyomozók horgára akadt egy másfél éve a törvény és a hatóságok elől bujkáló nő is, aki nem kezdte meg rá kiszabott letöltendő büntetését költségvetési csalás bűncselekmény elkövetése miatt. A nőt a pénzügyőrök átadták a rendőrségnek, azóta már jogerős büntetését tölti.

Az okozott vagyoni hátrány több, mint 200 millió forint, a kapszulák forgalmi értéke eléri a 270 millió forintot. A kapszulák mennyisége alapján, azok egy nagyobb városnyi ember mosására lennének elegendőek.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2023. szeptember 21.

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés