Boxerrel ütött

Két fiú verekedett össze Baján. Az első ütés előtt egyikük egy boxert húzott a kezére, amivel megsebesítette iskolatársát – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség a rendőrség közleményéből.Baján, a távolsági buszmegállóban két fiatalkorú verekedett össze. Az egyik fiú az első ütés előtt egy boxert vett fel és így ütötte iskolatársát. A verekedés miatt azonnal értesítették a bajai rendőröket, akik rövid időn belül elfogták a boxerrel támadó 15 éves gyereket. A rendelkezésre álló adatok alapján a tanulók verekedése mögött korábbi iskolai inzultálások álltak. A 15 éves fiatal ellen felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt indult büntetőeljárás. A rendőrség vizsgálja, hogy egyéb bűncselekmény felmerült-e az esettel kapcsolatban.

Az iskolai erőszak formái:

Szóbeli (pl. csúnya beszéd, fenyegetés):

Leggyakrabban előforduló forma. Célpontjai általában az elkövetőnél gyengébb fizikumú tanulók, olyan magányos gyermekek, akinek nehézségei vannak önmaga megvédésében is. Megelőzi a fizikai támadást.

Fizikai (pl. bántalmazás):

Általában csoportosan követik el. Jellemző időpont a tanítási idő befejezését követő idő. Nagy erőfölényben lévő tanuló a nála jóval gyengébb fizikumú gyermeket üti meg. Előfordulhat szünetekben is, felügyelet nélküli időszakot kihasználva (udvar, folyosó eldugott része, mosdó). Gyakran korábbi sérelem áll a háttérben (pl. csúnya beszéd, csúfolódás). Fájdalmat, gyakran sérülést okoz.

Pszichikai (pl. zaklatás):

Az elkövetők társukat hosszú időn át szóban nyíltan támadják. Szándékosan kellemetlenséget okoznak vagy próbálnak okozni pl. kizárják a csoportból, kiközösítik az osztályból. Megfélemlítik, gyötrik, megalázzák, elnyomják, terrorizálják. Az elkövetők általában csoportosan valósítják meg. Kíméletlenek, követelődzők, rendzavarók.

Közös vonás, hogy a cselekmény szándékosnak minősül

Hogyan lehet kezelni az ilyen társak nyomását?

• Kerülni kell az erőszakos egyénekkel való találkozást.

• Ne figyeljenek rájuk, ne alakítsanak ki velük konfliktust.

• Ne menjenek olyan helyekre, ahol ezek a fiatalok lődörögnek.

• Olyan személyek társaságát kell keresni, akik nem tartoznak ilyen csoporthoz.

• Külsőségekben se kövessék őket, ne azonosuljanak a tetteikkel.

• Határozottan, magabiztosan viselkedjenek, ha szükséges járókelőtől kérjenek segítséget.

• Mindenképp szóljanak felnőttnek, jelentsék az esetet az iskolában.

• Nagy veszély esetén hívják, vagy hívassák fel a 112 telefonszámot.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2023. január 24.

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés