Vadveszély az utakon

A Győri Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály munkatársai – hasznos tanácsok mellett – vadriasztó síppal ajándékozták meg az úton lévőket – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség a rendőrség közleményéből.A megye útjain a vadbalesetek szempontjából frekventált helyeken tartottak közúti ellenőrzést 2022. augusztus 5-én a Győri Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának szakemberei. A rendőrök nemcsak a vezetési jogosultsághoz szükséges okmányokat ellenőrizték, hanem felhívták az autósok figyelmét a vadveszélyre, mivel július hónapban több esetben fordult elő vadelütéses baleset, amelyek anyagi kárral végződtek. Az autósok nagy örömmel vették a figyelmeztetéseket, s ajándékba vadriasztó sípot kaptak, ám volt, aki büszkén mutatta meg hogy gépkocsija már fel van szerelve vadriasztó síppal.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a járművezetők figyelmét:

őzek megjelenésére nem csak a kora reggeli és késő esti éjszakai órákban illetve csak a vadveszélyt jelző helyeken kell számítani, hanem nappal is, erdők, mezőgazdasági területek melletti füves, bokros részeken,

a sofőrnek az út mindkét oldalára figyelnie kell vezetés közben

ha vad kerül az útra vészfékezzen, ne rántsa el a kormányt,

amennyiben már messziről látunk átszaladni egy őzet járművünk előtt, mindig készüljünk fel rá, hogy egy másik is követheti,

az őzelütések legtöbb esetben az állat sérülésével, elpusztulásával járnak, míg a gépkocsiban anyagi kár keletkezik,

a motorkerékpárosok védtelenebbek az autósokhoz képest, hiszen nem védi őket a gépkocsira jellemző passzív biztonsági megoldások, ezért is nagy szerepe van az általuk viselt bukósisaknak és a megfelelő védőruházatnak.

Amennyiben vadgázolás történik, értesíteni kell a rendőrséget -112- mivel közúti balesetnek minősül és a helyszínelés jegyzőkönyve képezheti alapját bármilyen további intézkedésnek. A vadelütésről a rendőrhatóság értesíti az illetékes vadásztársaságot annak érdekében, hogy a sérült vadat szakszerűen kezelni tudják, s fontos hogy az elütött, még élő állathoz semmiképp se nyúljanak, mert a megriadt állat akár sérülést is okozhat.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2022. augusztus 6.

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés