Így kerüljük el a baleseteket a hőségben

A ránk váró forró napokban fokozott odafigyelést igényel, hogy el tudjuk kerülni a veszélyhelyzeteket, ezekre szolgál tanácsokkal az alábbiakban a rendőrség – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökség.Hétfő nulla órától csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos.

A hőség szervezetünket is megviseli, ilyenkor csökken a koncentrációs képesség és a tolerancia szint, a reakcióidő megnyúlik. Ezek a tényezők növelhetik a balesetek kockázatát: a vezetők nem vagy később veszik észre a közúti jelzéseket, későn reagálnak a kialakult közlekedési szituációra, esetleg veszélyhelyzetre. A melegben a közlekedők hajlamosabbak a durvább szabályszegésekre, ingerültebb viselkedésre.

• Mindig kipihenten induljanak útnak, tartsanak nagyobb követési távolságot!

• A hőség elleni védekezés egyik leghatékonyabb formája a folyamatos folyadékpótlás, akár rövidebb úton is mindig legyen víz az autóban!

• Érdemes mindent megtenni annak érdekében, hogy ne kelljen a felforrósodott autóban vezetni. Járművüket lehetőleg parkolják árnyékos helyen, kapcsolják be a klímát vagy húzzák le az ablakokat!

• A gyalogosokra is jellemző lehet ilyenkor a bágyadtság, még inkább figyeljenek oda rájuk, különösen a gyermekekre, akiknek javában tart a vakáció.

• Gyermekeket, házi kedvenceket a tűző napon, bezárva semmiképpen se hagyjanak, ez életveszélyes lehet!

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2022. június 26.

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés