Aerobik vb: Sinkó Andrea: “Eufórikus élmény volt a világbajnokság”

A magyar delegáció remekelt a portugáliai Guimaraes-ben rendezett aerobik világbajnokságon. A team ranking versenyben, vegyespárosban és trióban aranyérmet szereztek, e mellett aerodance és csoport versenyszámban ezüst -, míg stepaerobikban bronzérmet nyertek, és ezzel a magyar aerobiksport minden idők legeredményesebb világbajnokságát zárta – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség a Sajtócsapat közleményéből.“Még mindig nem ocsúdtunk fel ebből az egészből… a kezdetektől tagja vagyok, sőt alapítója az aerobik szakágnak, de eddig ehhez foghatót nem tapasztaltunk, legutóbb 1998-ban sikerült világbajnoki címet nyerni. Bár a sikernek voltak jelei, a most révbe érő társaság nemcsak remek sportolókból áll, hanem elképesztően szorgalmasak is. Ha ehhez hozzáteszem, hogy amatőr sportolókról van szó…tényleg hihetetlen”- kezdte értékelését Sinkó Andrea, az aerobik szakág vezetőségi tagja, a válogatott egyik edzője. A nemzetközi bíróként is tevékenykedő szakember hozzátette: a korábbi években is remekeltek a felnőttek, hiszen Európa-bajnoki címek, világbajnoki érmek, Világkupa-elsőségek is voltak, de ezzel a szerepléssel végleg beírták magukat a sportág hazai történetének nagykönyvébe. Sinkó Andrea külön kiemelte Bali Dániel teljesítményét:

“Dani lett a legeredményesebb a mostani világbajnokságon, emellett sportemberi nagyságáról is tanúbizonyságot tett, hiszen az egyéni indulásról lemondott azért, hogy párosban, trióban és csoportban versenyezzen. Ezekben a számokban veszünk majd részt a Világjátékokon, és mivel egy sportoló maximum három kategóriában szerepelhetett a vb-n, így ez most neki kimaradt.”

Időrendi sorrendben haladva a mieink a selejtezőkben nyújtott teljesítmény alapján megnyerték a team ranking versenyt, majd a kategóriánkénti érmek következtek:

“A vegyespáros és a trió esetében bíztunk az elsőségben, de nem lehetett száz százalékra venni természetesen egyik helyezést sem. A team ranking elsőség önmagában is egy visszajelzés volt, hogy hol tart a magyar aerobik sport. Az aerodance és a csoport éremszerzés esetében azt gondolom, ez volt a lehető legjobb eredmény, amit elérhettünk. A stepaerobik esetében pedig egy hatalmas grátisz a bronz, hiszen nekik ez volt az első világbajnokságuk. “

A szakvezető nem felejtette el megemlíteni a juniorok világversenyét sem, amelyet ugyanúgy Portugáliában rendeztek.

“A fiatalok is remekül helyt álltak és kiváló eredményeket szállítottak. Azt mindig megemlítem, és úgy vélem, fontos kiemelni azt is, hogy ha ez a jelenlegi felnőtt generáció egyszer majd abbahagyja az aktív sportot, akkor van mögöttük megfelelő minőségű utánpótlás. A magyar delegáció sikereihez nagyban hozzájárul az, hogy az edzők rengeteget foglalkoznak a fiatalokkal, hiszen hét közben a klubcsapatokkal edzenek, míg hétvégén válogatott összetartás van. Ez a szakemberek részéről maximális odaadást igényel. Azt gondolom, ha sportolói sikerekről beszélünk, nem mehetünk el szó nélkül az edzők munkája mellett sem.”

Sinkó Andrea zárásként elmondta, a június 28-i eskütétel után az aerobikosok megkezdik az edzőtáborozást a július 7-én az egyesült államokbeli Birminghamben kezdődő Világjátékokra.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2022. június 23.

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés