Felkészültek a tiszai zsaruk

Hatványozott belföldi forgalomra számít idén nyáron a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség.A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság illetékességi területe a folyónak az ukrán–magyar országhatártól a magyar–szerb országhatárig terjedő szakasza, valamint a Tisza-tó teljes területe. Az idegenforgalmi szezonra szervezett rendezvények, sportesemények, illetve turisztikai látványosságok egyre nagyobb tömegeket vonzanak a folyó és a Tisza-tó partjára, illetve egyre több külföldi turista tölti itt a szabadidejét.

Tavaly 67 alkalommal mentettek életet a tiszai zsaruk, míg 2018-ban 46-szor. Miután tudják, hogy a csaknem 600 kilométeres folyószakasz évről évre egyre jobban vonzza a turistákat, komoly előkészületek után vágtak neki a szezonnak.

– Mi mindig a megelőzésre fektetjük a hangsúlyt, nem a büntetésre. Tehát a felkészülésünknek is az az alapja, hogy a baleseteket, szabálysértéseket, bűncselekményeket megelőzzük – magyarázta Illés Gergely őrnagy. – A legfontosabb számunkra a pihenni vágyó turisták, illetve az állampolgárok biztonsága.

A nyári szezonban hétvégenként fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani, hiszen jellemzően péntek, szombat, va sárnap jelenik meg a legtöbb turista a folyó kedvelt üdülőterületein. Ez elsősorban a Tisza-tó nagyobb városait, strandjait, Szegedet, Szolnokot, Tiszaújvárost, Tokajt és Vásárosnaményt illeti. A TVRK az együttműködő szervekkel egész évben tartja a kapcsolatot, de ilyenkor a polgárőrségek vízi tagozataival, illetve a vízimentők szervezeteivel még inkább mindennapos az együttműködés.

– Tisztában vagyunk azzal is, hogy vannak balesetveszélyes gócpontok a folyón, elsősorban a kikötők, illetve a köteles kompok térsége – folytatta Illés Gergely. – Ezeket már a nyári szezon kezdete előtt végig ellenőriztük, hogy mindazok, amiket az üzemeltetési engedélyekben meghatároztak, teljesülnek-e. Így a szezon előtt végig ellenőriztük az összes kompot, és nyitást követően a kikötőket is.

A Tisza-tavi Központi Koordinációs Bizottság munkájában idén is aktívan részt vesz a rend-őrkapitányság. A Tisza-tó térsége közbiztonságának ügyét kiemelten kezelik. A rendőrkapitányság 17 körzeti megbízottja a fogadóórákat sem egy önkormányzati épületben tölti majd el. Kimennek helyette a vízpartra, a turisták által rendszeresen látogatott területekre, a kikötőkbe vagy a strandokra. A speciális ruházatban lévő rendőrök így sokkal jobban tudnak tenni a baleset megelőzéséért, mintha szárazföldi kollégáikhoz hasonlóan egy irodában várnák a hozzájuk forduló embereket.

– Az idegenforgalmi idényre rendőrőrsönként legalább havi egy fokozott, mindenre kiterjedő ellenőrzés végrehajtását tervezzük, illetve ezenfelül több kisebb, koncentrált, célorientált kontrollt kívánunk lefolytatni – mondta a rendészeti osztályvezető. – A fokozott ellenőrzések célja elsődlegesen az állampolgárok személy- és vagyonbiztonságának növelése, a jogsértő személyek kiszűrése, a normasértések megszakítása, szükség esetén szankcionálása, valamint az egységes jogalkalmazás kialakítása a teljes illetékességi területen.

A TVRK kétfajta speciális hajót is felkészített a turisztikai idényre. Az egyik a mentésre kiválóan alkalmas, gumioldalas (öt hypalontestű), külső motoros, nyitott, gyors reagálású mentő jármű, ami adottságai miatt kifejezetten megkönnyíti a fuldokló, kimerült ember besegítését a hajóba. Emellett a Tiszai Vízirendészeti Rend¬őrkapitányság az egyetlen rendőrkapitányság az országban, amely két jet skivel rendelkezik. Ezeket elsősorban a Tisza-tavon vetik be ad hoc jelleggel, vagy ott, ahol jelentősebb számú turista jelenik meg. Nemegyszer volt már példa arra, hogy bevetették a járműveket, ezen múlt, hogy meg tudták menteni egy ember életét – áll a közleményben.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2020. július 8.

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés