Csalással vett telefonok eladásából gazdagodtak

A Veszprémi Rendőrkapitányság befejezte annak az ügynek a vizsgálatát, melyet csalás miatt négy budapesti és egy vésztői lakos ellen, valamint orgazdaság miatt szintén két fővárosi személlyel szemben folytatott – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség a rendőrség közleményéből.Egy 30 éves férfi a 24 éves ismerősével közösen 2017 októberétől visszatérően hívott fel véletlenszerűen kiválasztott telefonszámokat. A kezdeményezett beszélgetések során az egyik mobilszolgáltató munkatársának adták ki magukat és azt állították, hogy a cég nyereményjátékában kisorsolták a hívásokat fogadó személyeket. A nyeremény kézbesítése céljából elkérték az érintettek adatait, melyek birtokában egyikük felesége, egy 28 éves nő előfizetési szerződéseket kötött online, illetőleg részletfizetéssel nagy értékű telefonokat rendelt a felhívottak nevében a mobilszolgáltató internetes honlapján keresztül. A készülékeket kiszállító csomagküldő szolgálat egyik kézbesítője, egy 25 éves vésztői férfi a csomagokat nem azok tényleges címzettjei részére, hanem vagy a 28 éves nőnek vagy pedig egy további tettestárs, egy 29 éves férfinak adta át. Az ilyen módon megszerzett telefonokat a gyanúsítottak egy fővárosi műszaki üzletben értékesítették, a hiteleket azonban nem törlesztették.

A nyereményjátékra történő hivatkozással felhívott személyek közül hat fő esetében a bankkártyájuk adatait szerezték meg, melyekkel a gyanúsítottak webshopokból vásároltak összesen közel kétmillió forint értékben, míg további egy főt megtévesztéssel több, mint százezer forint átutalására vettek rá.

A nyolc megyét érintő ügyben összehangolt akció keretében 2018. október 16-án egy rejtekhelyül szolgáló budapesti lakásban fogták el a csalássorozat elkövetőit, míg a csalásból származó telefonokat felvásárló 48 éves férfit és a 29 éves nőt a munkahelyükön. A gyanúsítottakat előállították a Veszprémi Rendőrkapitányságra, és csalás bűntett, illetve orgazdaság bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták őket ki. A mobilszolgáltató cég sérelmére okozott kár több tízmillió forint. A nyomozás során megtartott házkutatás során gépkocsit, ékszereket, műszaki cikkeket, karórát, parfümöket, márkás ruhákat, cipőket és retikülöket foglaltak le a veszprémi nyomozók, melyeket a bűncselekmények útján megszerzett pénzből vásárolt a 28 éves nő.

A nyomozás vizsgálati szakaszában a Veszprémi Rendőrkapitányság a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és az iratokat átadta az illetékes ügyészségnek.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2020. február 26.

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés