Kéménytűzből lakástűz Mohán

Tűz ütött ki egy körülbelül száz négyzetméteres lakóház nappalijában október 6-án délután Mohán – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól.A régi építésű ház egyik kéményében a lerakódott korom izzott, a tisztítónyílásának ajtaja pedig kiesett, és a kihulló salakanyag meggyújtotta a közeli kanapét. A lángokat a székesfehérvári hivatásos tűzoltók légzőkészülékben fojtották el. Az egységek kiérkezése előtt a lakók megpróbálták eloltani a tűzet, közben többen belélegezték a füstöt, ezért közülük négy embert a mentők kivizsgálásra kórházba szállítottak.

A statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy a fűtési időszakban megemelkedik a lakástüzek száma, míg naponta átlagosan tizenhat lakástűzhöz riasztják országosan a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit, a fűtési időszakban meg is duplázódhat ez a szám. A fűtési szezon elindulása előtt fontos felülvizsgáltatni a fűtőeszközöket és a kéményeket. A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd, akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet. Vegyes tüzelés esetén a kéményeket évente, míg gázkazánok esetén kétévente kell ellenőriztetni. Nem szabad háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával fűteni, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Az ilyen lerakódások miatt leszűkül a kémény belseje, amely miatt visszaáramolhat a füst a házba. Ha valaki csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban.

Objektív Hírügynökség, 2019. október 7.

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés