Újra kaphat állami támogatást a Párbeszéd

Visszavonta a Párbeszéd Magyarországért Párt költségvetési támogatásának felfüggesztését az Állami Számvevőszék. A Párbeszéd a kampánypénzek ellenőrzése során feltárt lényeges szabálytalanságok jövőbeli elkerülése érdekében igazolta a gazdálkodás alapvető kereteinek kialakítását, így a párt megteremtette a lehetőséget a vagyonmegóvási intézkedés, vagyis a költségvetési támogatás felfüggesztésének visszavonására – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel közleményében az Állami Számvevőszék.Az Állami Számvevőszék a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése keretében, 2019. január 16-án zárta le a Párbeszéd Magyarországért Párt ellenőrzését. A Párbeszéd nem igazolta a törvényes gazdálkodásnak való megfelelést, ezért az ÁSZ kezdeményezte a párt költségvetési támogatásának felfüggesztését. Az ÁSZ a jelentés nyilvánosságra hozatalával egyidejűleg tájékoztatta a Párbeszéd társelnökeit, hogy milyen dokumentumokkal kell igazolniuk az ÁSZ felé azt, hogy a pártnál megteremtették a vonatkozó törvényeknek megfelelő gazdálkodás feltételeit.

A Párbeszéd Magyarországért Párt társelnöke, Szabó Tímea első körben 2019. március 14-én, majd kiegészítő adatszolgáltatás keretében 2019. május 6-án megküldte az Állami Számvevőszék részére a gazdálkodás törvényességének kereteit igazoló dokumentumokat. Ezek alapján az ÁSZ megállapította, hogy a pártnál megteremtették a törvényi előírásoknak megfelelő gazdálkodás alapvető kereteit. Mindez azt jelenti, hogy a Párbeszéd Magyarországért Párt hozzájuthat a felfüggesztett állami támogatásához. Erről az ÁSZ tájékoztatta a párt társelnökeit, illetve az intézkedést foganatosító Magyar Államkincstárat. Az ÁSZ egyúttal felhívta a párt társelnökeinek figyelmét a gazdálkodásra vonatkozó törvényi előírások betartására.

Az Állami Számvevőszék felhívja a figyelmet, hogy a mostani intézkedés semmilyen módon nem befolyásolja az ÁSZ január 16-án lezárt – a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek törvényes felhasználását értékelő – ellenőrzésének megállapítását, miszerint: a Párbeszéd Magyarországért Párt a kampányköltések mértékére előírt korlátozás betartása és a választások tisztaságát szolgáló finanszírozási tilalmak érvényre juttatása tekintetében nem biztosította az átláthatóságát és elszámoltathatóságát – áll a közleményben.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2019. június 14.

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés