A bevándorlási különadó alkalmazására, a szabályok végrehajtására, betartatására illetve számonkérésére a NAV felkészült

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal felkészült a bevándorlási különadóval kapcsolatos összes feladatra. Tekintettel arra, hogy a törvény augusztus 25-én lépett hatályba, és az első bevallást csak szeptember 15-én kell benyújtani, a hivatal fő feladata jelenleg az adózók tájékoztatása annak érdekében, hogy az érintettek maradéktalanul eleget tudjanak tenni az adókötelezettségeiknek – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.A bevándorlási különadó is – hasonlatosan a legtöbb adóhoz, így például az általános forgalmi adóhoz vagy a személyi jövedelemadóhoz – az önadózáson alapul. Ez azt jelenti, hogy elsőként az érintett adóalanyoknak, illetve a potenciális adóalanyoknak kell eldönteni, hogy vajon ők az újonnan bevezetett adófajta hatálya alá tartoznak-e, és ha igen, akkor ez milyen kötelezettségekkel jár. Ebben a törvény, valamint a törvény hivatalos indokolásán túl a NAV általános tájékoztatója is segítséget nyújt, amit a bevándorlási különadó hatályba lépése előtt 10 nappal, 2018. augusztus 15-én tett közzé a honlapján. Mindezek mellett, ha az érintettek bizonytalanok abban, hogy tevékenységük adóköteles-e vagy sem, a tényállás feltárásával tájékoztatást kérhetnek az adóhivataltól.

A bevándorlási különadóval kapcsolatos rendelkezésekben foglalt kötelezettségek teljesülésének vizsgálata a bevándorlási különadóról szóló bevallás első ízben történő benyújtását követően merülhet fel. Tekintve, hogy ezen határidő a 2018. augusztus 25. és 31. között nyújtott támogatások vonatkozásában 2018. szeptember 15., így ezen időpont után a NAV megkezdi az említett kötelezettségek teljesítésének ellenőrzését. Amennyiben ennek során az állapítható meg, hogy a törvényben foglalt kötelezettségek nem teljesültek, akkor az eljárási rendelkezések alapján adóbírság, illetve mulasztási bírság szabható ki az érintett adózók terhére.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2018. augusztus 30.

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés