Szabadtéri tüzek Fejérben

Hulladéklerakóban csaptak fel a lángok augusztus 9-én, csütörtökön délután Adonynál. A felhalmozott szemét háromszáz négyzetméteren égett. A lángokat a pusztaszabolcsi és a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók több vízsugárral elfojtották, majd a telep munkagépei földdel takarták le a még izzó, füstölgő hulladékkupacot. Az oltási munkálatokat Sárbogárdról egy vízszállító segítette – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.A székesfehérvári hivatásos tűzoltókat Zámoly-Belmajorba riasztották, ahol a száraz aljnövényzet gyulladt ki körülbelül kétszázötven négyzetméteren. Ugyancsak a megyeszékhely tűzoltói fékezték meg a lángokat a 63-as főút mellett Aba-Belsőbárándnál, ahol összehordott szemét és bozótos égett. Személyi sérülés egyik esetnél sem történt.

A meteorológiai előrejelzések szerint a hétvége második felében és jövő hét elején meleg, a szabadtéri tüzek kialakulásának kedvező idő lesz, ezért körültekintően grillezzenek és sütögessenek, a tüzet egyetlen percre se hagyják magára. Az alábbi egyszerű szabályokkal megelőzhetőek a szabadtéri tüzek:

• Erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani és csak akkor, ha nincs elrendelve az adott területre tűzgyújtási tilalom. Az, hogy hol van elrendelve tűzgyújtási tilalom, látható a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság weboldalának nyitóoldalán: http://www.fejer.katasztrofavedelem.hu/ A sütögetés után a tüzet fedjék be legalább öt centiméternyi földdel, hogy a tűz ne tudjon újra meggyulladni.

• Erdőben, füves területen álló autó motorját ne járassák, mert a kipufogó hőjétől is meggyulladhat az aljnövényzet.

• Üveghulladékot se hagyjanak az erdőben, réten, mert egyrészt szennyezi a környezetet, másrészt pedig az üveg a nap sugarait összegyűjtve nagyítóként képes meggyújtani a növényzetet.

• Az autóból, vonatról ne dobjanak ki égő cigarettacsikket, mert az út menti száraz növényzet pillanatok alatt meggyulladhat.

• Kerti zöldhulladékot csak ott szabad égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni. Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésre vonatkozó rendelete, akkor az tilos.

• A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyják felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjanak megfelelő mennyiségű oltóanyagról.

• Mindig legyen helyben a tűz oltására alkalmas kéziszerszám, és csak akkora tüzet gyújtsanak, amekkorát folyamatosan felügyeletük alatt tudnak tartani. Ha feltámad a szél, azonnal hagyják abba az égetést és oltsák el a tüzet.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2018. augusztus 10.

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés