Kerékpáros balesetek Bács-Kiskunban

Egyik alkalommal a kerékpáros nem kapott elsőbbséget, másik alkalommal nem adott elsőbbséget. Mindkét baleset személyi sérüléssel végződött – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség a rendőrség közleményéből.A megye közútjain az elmúlt 24 órában egy halálos kimenetelű, három súlyos és két könnyű sérüléssel járó, valamint négy anyagi kárral végződő közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök. Ittas vezetés gyanúja miatt vér-vizelet mintavételre egy sofőrt állítottak elő.

Kalocsán, a Simonyi utca felől a Tóth Mike utca és a Mátyás király utca kereszteződése irányába közlekedett 2018. június 11-én 9 óra 25 perckor egy 63 éves helyi férfi Opellel. A kereszteződéséhez érve figyelmen kívül hagyta a részére kihelyezett „Elsőbbségadás kötelező!” közúti jelzőtáblát, és nem biztosított elsőbbséget a védett úttal párhuzamos kerékpárúton közlekedő kerékpárosnak, ezért összeütköztek. A 68 éves biciklis asszony az elsődleges orvosi vélemény alapján életveszélyes sérülést szenvedett.

Kiskőrösön 8 óra 28 perckor egy 75 éves helyi lakos közlekedett kerékpárral a Klapka György utcán. A József Attila utca kereszteződéséhez érve az „Állj! Elsőbbségadás kötelező!” közúti jelzőtábla ellenére nem adta meg az elsőbbséget a védett úton haladó Ford Tranzit típusú tehergépjárműnek, és összeütköztek. Az elsődleges orvosi vélemény szerint a biciklis férfi könnyű sérülést szenvedett.

Elsőbbségadási kötelezettségünk soha nem attól függ, hogy milyen járművel közlekedünk. A kerékpárosok – a gyalogosok mellett – a közúti közlekedés legvédtelenebb és legsérülékenyebb résztvevői. Elütésük során gyakorlatilag kivétel nélkül személyi sérülés következik be, és csak annak súlyossága a kérdés. Ez a különös sérülékenység indokolja, hogy kiemelten odafigyeljünk rájuk. Ugyanakkor nagy hangsúlyt szükséges arra is helyezni, hogy a kerékpárosoknak is tisztában kell lenniük a rájuk vonatkozó közlekedési szabályokkal, ismerniük kell a közlekedési táblákat, hiszen a jogkövető magatartás életet menthet.

A szünidő közeledtével az úton kerékpározó, a járdán esetlegesen egyedül közlekedő gyermekek is fokozott veszélynek lehetnek kitéve, ezért felhívják a közlekedők figyelmét arra, hogy a gyalogos-átkelőhelyeket és az útkereszteződéseket még nagyobb körültekintéssel közelítsék meg.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2018. június 12.

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés