Sajátos pikkelyrajzolat-rendellenessége segített azonosítani a jogtalanul áttelepített óriáspontyot

Az egyik közösségi oldalon figyelt fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) arra a posztra, amely szerint egy kapitális tőpontyot illegálisan telepíthettek át egy Pest megyei horgásztóba. A feketepiacon csaknem 1 millió forint eszmei értékű pontyóriást többek között sajátos pikkelyrajzolat-rendellenessége segített azonosítani. A Pest megyei horgásztó üzemeltetőjénél egyéb szabálytalanságokat is feltárt a hatósági vizsgálat, így tetemes bírságra számíthat – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.Az egyik közösségi oldalon megjelent írások és fényképfelvételek tanúsága szerint az egyik, Heves megyei természetes vizünkből kifogott – és fényképezés után oda visszaengedett – ponty jelenleg egy Pest megyei bányató fogási rekordlistáján szerepel. A fotókon jól látható a hal farok alatti úszója felett található, sajátos pikkelyrajzolat-rendellenesség, ami alapján a Nébih ÁHSZ valószínűsítette, hogy mind a két esetben ugyanarról a kapitális egyedről van szó.

Az ÁHSZ szakértő bevonásával vizsgálta az azonosságot, valamint a pontyóriás eszmei értékét az illegális élőhal-kereskedelemben. A szakértő 4 kulcsbélyeg – a testmagasság/testhossz index, és az oldalvonalon található pikkelyszám – alapján teljes bizonyossággal kizárta annak lehetőségét, hogy a különböző vizeken eltérő időpontban készített fotók két különböző példányt mutatnának be. A tőponty halgazdálkodási értékét pedig 31.900 Ft-ban, míg feketepiaci értékét 800.000 Ft körül állapította meg.

Az interneten jelenleg elérhető MOHOSZ ranglistán tőponty kategóriában az érintett egyed 31,9 kg-os súlyával az első lenne (a jelenlegi első helyezett 30,45 kg), az összetett ponty kategóriában pedig a második helyezést érné el (a rekord 39,6 kg).

A Nébih az érintett Pest megyei bányatónál helyszíni ellenőrzést is tartott, melynek során több szabálytalanságra derült fény. A fentiekre való tekintettel a halgazdálkodásra jogosulttal szemben eljárás indul, a többszörös szabálysértő tetemes bírságra számíthat.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2018. június 1.

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés