Torna: Új stratégia férfi utánpótlásban

Több, mint száz férfi utánpótlás korú tornász tölti meg a hétvégén az új győri Tornacsarnokot, a magyar férfi utánpótlás tornászoknál ugyanis egy több szempont alapján felállított felmérőt vezetnek be, amely egy pontosabb, átfogóbb képet mutat a versenyzők fejlődéséről. Az esemény első alkalommal most hétvégén, március 17-18-án, Győrben, az Olimpiai Sportparkban kerül lebonyolításra – tudatta az OBEKTÍV Hírügynökséggel Kaszala Claudia.- Korábban is alkalmaztak hasonló jellegű felmérőket, de csak ifjúsági és serdülő kategóriában, azonban idén egy új stratégia kerül beiktatásra, amely évfolyamokra bontva vizsgálja a versenyzők fejlettségét, így sokkal alaposabb, a gyermekek korának megfelelő tudásszintet mér – tudtuk meg Puskás Jenő utánpótlás szövetségi kapitánytól. - Az új versenyrendszer mellett a férfi szakág egy felmérési programot is kidolgozott, amely azt jelenti, hogy immáron külön felmérőanyag van minden korosztálynak 9 éves kortól egészen az ifikig. Az ellenőrzésnek van egy technikai része, amely a szereken bemutatott elemek kivitelezését méri, illetve van egy fizikai, képességi rész, amelybe beletartozik az erő és a lazaság. Az eredményekből ki fog alakulni egy sorrend, amely egy jó kiindulási alap. Szeretnénk évente kétszer megcsinálni a tesztet, mert ha összehasonlítjuk a két teljesítményt, akkor az egy jó iránymutató, hogy az év során melyik gyerek, mennyit fejlődött.

Az eredmények az edzők számára is segítséget nyújtanak, képet kapnak a versenyzők haladásáról, hiszen a fizikai és a technikai fejlődés mérésén túl irányt mutat a korosztályos válogatott keret kijelölésénél is, tehát nem csak a verseny-, hanem a felmérési eredményeket is figyelembe veszik a jövő válogatott kereteinek összeállításánál.

Az év első ellenőrzését ezen a hétvégén rendezik Győrben, ahova több mint 100 fiatalt várnak, szombat délelőtt az ifi, kadet és a 14 éves korosztály, délután a 9 és a 12-13 évesek, vasárnap délelőtt pedig a 10-11 évesek mutatkoznak be. A második és egyben összehasonlító felmérő decemberben várható.

Objektív Hírügynökség, 2018. március 13.

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés