November 25. - emléknap

Koszorúzással tisztelegnek a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléke előtt 2017. november 25-én, 11 órakor a GULAG áldozatainak emlékkövénél, az V. kerületi Honvéd téren – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.1944 őszétől csaknem 800 ezer embert hurcoltak el Magyarországról hadifogolyként vagy internáltként többéves kényszermunkára, akár negyedszázados száműzetésre a Szovjetunióba. A világháború után, a folyamatosan kiépülő kommunista diktatúrában koholt vádak alapján politikai foglyok és egyszerű járókelők tízezrei kerültek a GULAG rabtelepeire.

A túlélők első csoportja közel egy évtizeddel később, 1953. november 25-én térhetett haza a táborokból. Az idegen földön, otthonuktól több ezer kilométerre elhunytakra, fogságot szenvedettekre való méltó megemlékezés érdekében az Országgyűlés 2012-ben nyilvánította november 25-ét a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2017. november 24.

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés