Magyarország számíthat Bulgáriára az agrárpolitikával kapcsolatos kérdésekben

Fontos, hogy az újabb európai uniós tagállamok összehangolják álláspontjaikat annak érdekében, hogy a gazdák megfelelő forrásokhoz juthassanak – hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Rumen Porozsanovval, Bulgária földművelésügyi és élelmezési miniszterével folytatott megbeszélés után, Szófiában – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel az FM Sajtóiroda.A Közös Agrárpolitika (KAP) jövőjét érintő kérdésekkel kapcsolatban Fazekas Sándor elmondta: kiemelt fontosságú, hogy az agrárpénzeket továbbra is a gazdák kapják meg. A KAP jelenlegi rendszere kellő rugalmasságot biztosít a tagállamoknak arra, hogy prioritásaiknak megfelelően kialakítsák a saját modelljüket – tette hozzá a miniszter.

A magyar agrártárca vezetője emlékeztetett arra, hogy Magyarország számíthat Bulgáriára az élelmiszerek kettős termékminőségű gyakorlatának megszüntetéséért folytatott munkájában is. Az élelmiszerek kettős minőségének diszkriminatív voltára szeptemberben a bolgár parlament nyilatkozatban hívta fel az Európai Bizottság figyelmét, így ezen a platformon is közös nevezőn van a két ország agrárvezetése.

A tárgyalópartnerek egyeztettek az Európai Bizottság által kifogásolt Földforgalmi törvény hatályos előírásairól, valamint a két ország erdészeti kutatóintézeteinek együttműködéséről is. A kétoldalú találkozó során megegyeztek arról is, hogy a visegrádi négyek agráregyeztetésein is részt vevő balkáni ország a jövőben összehangolja EU-s szakpolitikáját Budapesttel.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2017. október 19.

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés