A madárinfluenza járvány elleni védekezésben dolgozókat tüntettek ki

A madárinfluenza járvány elleni védekezésben nyújtott áldozatos munkájuk elismeréseként huszonhatan vehettek át Miniszteri Elismerő Oklevelet Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől és Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkártól a Földművelésügyi Minisztériumban rendezett ünnepségen – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel az FM sajtóiroda.„A Miniszteri Elismerő Oklevéllel megköszönjük azoknak a munkáját, akik példaértékűen cselekedtek a madárinfluenza járvány elleni védekezésben. Áldozatos munkájuknak köszönhető, hogy sikerült megállítani, majd felszámolni a járványt” - mondta Fazekas Sándor a kitüntetés átadásakor. A miniszter hangsúlyozta, hogy az egyik legfontosabb ágazatban olyan hungarikumok rejlenek, mint a kacsa-libamáj és ezek megőrzése kiemelt feladat.

Az idei madárinfluenzához hasonló mértékű járvány a szektorban eddig még sosem fordult elő Magyarországon. Ez év áprilisáig összesen 8 megyében 3 és fél millió baromfit öltek le és az állattartóknál jelentkező közvetlen kár elérte a 11 milliárd forintot. A kormány mindent megtett annak érdekében, hogy a szükséges erőforrásokat biztosítsa, beleértve a laboreszközöket és a megfelelő finanszírozási keretet is. Minden érintett termelőt 100 %-ban kártalanítottak, ez is hozzájárult ahhoz, hogy az ágazat átvészelje a járványt.

A huszonhat elismerő oklevelet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok helyszínen dolgozó munkatársai kapták. Több hónapos munkájuk és kitartásuk eredményeként hazánk augusztus végén visszanyerte madárinfluenza-mentes státuszát. Az egész országra vonatkozó kedvező státusz elismerését követően újra megnyílhatnak a harmadik országi piacok a magyarországi élő szárnyas baromfi és baromfi termék szállítmányok előtt.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2017. szeptember 20.

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés