Három új német nemzetiségi tanösvény van készülőben

A Sombereken és Pilisszentivánon megvalósított, meglehetősen sikeresnek bizonyult próbaprojekteket követően a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata három újabb német nemzetiségi tanösvény létrejöttét támogatja, amelyek az MNOÖ tervezett országos tanösvény-hálózatának részét képezik majd – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség.Az országos német önkormányzat oktatási, valamint kulturális és médiabizottsága tíz német önkormányzat pályázata közül Feked, Mecseknádasd és Tarján koncepcióját tartotta a legjobbnak és választotta ki.

Nemrég a pécsi Koch Valéria Iskolaközpontban került sor az első személyes ötletelésre, amelyen a három győztes település képviselői, az MNOÖ és a Magyarországi Német Pedagógiai Intézet munkatársai, valamint egy kommunikációs ügynökség küldötte vett részt.

A fekedi tanösvény fő motívuma az elsődleges tervek szerint a fa lesz, hiszen a helyi németség élete sok szálon kötődik ehhez az anyaghoz. A mecseknádasdi útvonal tematikájának kulcsgondolata a „néplélek”, és azt a kérdést boncolgatja, vajon mely tényezők hatottak és hatnak még ma is a mecseknádasdi németek közös és jellemző érzeteire, hangulatára, rokon- és ellenszenvére, szokásaira. A tarjáni tanösvény mottója a faluból származó, 2006-ban elhunyt magyarországi német költő, Mikonya József verse lesz: „Zweüf Maonad is a Joar / Zwölf Monate sind ein Jahr / Egy év tizenkét hónapja“.

A Német Szövetségi Belügyminisztérium nagyvonalú támogatásával megvalósuló projekt célja a magyarországi német kultúra és önazonosságtudat fenntartható és korszerű módszerekkel való erősítése, magyarországi német településeken működő német szervezek, intézmények együttműködésének serkentése, valamint magyarországi német települések hálózatosodásának elősegítése.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2017. május 15.

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés