Informatika az árvízi biztonság szolgálatában
Elkészült Európa egyik legmodernebb vízügyi informatikai központja

2015 decemberében elkészült az az informatikai központ, amely forradalmian új alapokon segíti a vízügyi feladatok ellátását. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság által lebonyolított, közel 10 milliárd forint összköltségű, európai uniós finanszírozású projekt olyan hardver és szoftver eszközöket és adatkezelő, modellező rendszereket állított szolgálatba, amelyek révén a magyar mérnökök a ma elérhető legmodernebb módszerekkel dolgozhatnak. A Vízügyi Informatikai Központ az előrejelző- és modellező, valamint kockázatelemző képességek érdemi javításával jelentősen növeli az árvízi biztonságot, az aszálykárok elleni védekezés és a vízkészlet-gazdálkodás hatékonyságát – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság.A kiszámítható vízgazdálkodási környezet biztosítása a gazdaság és a társadalom számára a vízügyi ágazat legfontosabb céljai közé tartozik – fejtette ki a fejlesztés stratégiai célját Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) műszaki főigazgató-helyettese a projekt záróeseményén.

Pontosan kell ismernünk, mennyi vízkészlet áll rendelkezésünkre – különösen a klímaváltozás időszakában – hiszen fel kell készülni a vízhiányos és a víztöbbletes időszakokra. A fejlesztés egyik gerince éppen ezért a naprakész vízkészlet-nyilvántartási rendszer kiépítése – tette hozzá Láng István.

Változó mértékben, de átlagosan több 10 milliárd forint árvíz- és aszálykárt fizet ki az állam évente, ami kiszámíthatatlan terheket jelent a költségvetésnek. Ezt megelőzendő és mérséklendő, olyan, a térinformatikai adatokat is magába foglaló információs rendszert építünk, amely akár ingatlan-szinten képes megmutatni, hogy az adott helyen milyen előnyök és veszélyek, kockázatok vannak vízgazdálkodási szempontból. Ezt azért fontos tudnunk, mert ma, a klímaváltozás időszakában a kárveszély nem csökken, hanem nő, s az utólagos védekezés mindig drágább, mint a megelőzés. Azt gondolom, akkor járunk el okosan, ha a megelőzéssel kiszámítható környezetet teremtünk mind a költségvetésnek, mind a vízgazdálkodásban érintetteknek – zárta összefoglalóját az OVF műszaki főigazgató-helyettese.

A 2015-ben elkészült Vízügyi Informatikai Központ a ma elérhető legmodernebb technológia segítségével biztosítja a szakemberek számára, hogy bárhol, bármilyen időben rendelkezésre álljon minden szükséges adat, s valóban naprakészen végezhessék munkájukat – ismertette az újonnan elkészült komplex informatikai központ jellemzőit Jakus György, az OVF szakértője.

A fejlesztése három fő területen zajlott:

• az OVF és a vízügyi igazgatóságok munkavégzéséhez szükséges alkalmazások;

• az informatikai infrastruktúra (hardverek, szoftverek) és a védekezési telekommunikációs rendszerek;

• a vízügyi feladatok ellátásához szükséges adatfelmérések, rögzítések, digitalizálások.

A 9,9 milliárd forint Európai Uniós támogatásból mind a hardver, mind a szoftver-eszközöket érintő fejlesztéseket hajtottak végre. Megvalósult a kiszolgáló szerverpark cseréje és a teljes vízügyi szakágazat számára létrejött a szakági alkalmazásrendszer, amely az egységes Vízügyi Alapadatrendszer kialakításával forradalmian újítja meg a digitális vízügyi adattárat. A tájékozódást, a tájékoztatást és az adatszolgáltatást kiterjedt portálrendszer kiépülése segíti: OMIT és geoinformatikai portálok, valamint a vízügyi és a 12 igazgatósági honlap és a szakterületi információszolgáltatási portálok továbbfejlesztésével minőségileg javulnak a felhasználók lehetőségei.

A központ átadásával következik a próbaüzem, amelynek sikeres befejezésével a tavaszi árvizeket remélhetően már az új rendszer előnyeivel tudjuk várni – zárta bemutatóját Jakus György.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2015. december 9.

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés