Május 11: a Közlekedési Kultúra Napja

„A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a közlekedésbiztonság és a közlekedési kultúra javításán dolgozik, hiszen közös érdek, hogy a közúti forgalomban a tolerancia és elegancia elve érvényesüljön. Az autósok, kerékpárosok, gyalogosok nem egymás versenytársai, abban pedig egészen biztosan egyformák, hogy a szerettei mindenkit hazavárnak” – mondta Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár a Közlekedési Kultúra Napja nyitó sajtótájékoztatóján 2015. május 11-én, Budapesten. A Művészetek Palotájában megtartott hagyományteremtő eseményen a fejlesztési tárca, annak társszervezetei és szakmai partnerei szándéknyilatkozatot írtak alá arról, hogy a magyar közlekedéskultúra fejlesztése érdekében támogatják a rendezvény célkitűzéseit. Az ország számos pontján az esemény hivatalos részét képező, a biztonságos és kulturált közlekedést hirdető önálló programok várják az érdeklődőket – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.A május 11-ére meghirdetett Közlekedési Kultúra Napja alapvető célja, hogy felhívja a figyelmet a kulturált közlekedésre. A rendezvény küldetése a biztonság- és környezettudatos közlekedési magatartásformák széles körű elterjesztése, a toleráns, partnerségen alapuló, egymásra és önmagára odafigyelő közlekedési kultúra népszerűsítése.

Dr. Bodor József, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elnökhelyettese kiemelte: „A közlekedési szabályrendszer betartása közös érdek, hiszen minden baleset emberi sorsokról dönt. Éppen ezért áll az NKH minden olyan rendezvény mellé, amelynek sikere emberéletek megmentését jelentheti.”

A szándéknyilatkozatot aláíró partnerek az ország különböző pontjain önálló rendezésben programokat indítanak. A szervezők az óvodások, iskolások közlekedésre nevelésére, a biztonságos kerékpározás, motorozás fontosságára, a vezetéstechnikai tréningek hasznosságára, a gyalogosközlekedés kockázataira, a jármű műszaki biztonságra, a közlekedésbiztonság tudományos szakkérdéseire, és a szépkorúak közlekedésbiztonságának speciális kérdéseire hívják fel jobbító szándékkal a figyelmet.

„A Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) a szakmai program összeállítása során arra törekedett, hogy a közlekedők minél szélesebb táborához jusson el az üzenet: az év minden napja a kulturált közlekedés napja legyen” – tette hozzá dr. Tóth János, a KTE főtitkára.

A Közlekedési Kultúra Napjáról és a kapcsolódó programok részleteiről az érdeklődők a www.akozlekedesikulturanapja.hu honlapon tájékozódhatnak.

2010-ben az ENSZ közgyűlés több mint 90 ország – köztük Magyarország - kiemelt támogatásával elfogadta a „Cselekvések Évtizede a Közlekedésbiztonságért” (Decade of Action for Road Safety) 2011-2020 programot, mint az emberiség történelmének első világméretű közlekedésbiztonsági programját. A program 2011. május 11-én vette kezdetét a közlekedésbiztonsági kockázatok tudatosítása, a cselekvésre ösztönzés és az együttműködés fontosságának hangsúlyozása jegyében.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2015. május 11.

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés