Magyar borok térhódítása Távol-Keleten

Újabb sikeres kiállításon vettek részt magyar pincészetek, ötödik alkalommal telt meg magyar borászokkal a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) közös magyar standja a Hong Kong Wine and Spirit Fairen. A megcélzott piacok közt Hong Kong kiemelt jelentőséggel bír, mint a térség borkereskedelmi elosztó központja – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a Nemzeti Külgazdasági Hivatal.



November 8 és 10. között rendezték meg az idei Hong Kong International Wine & Spirit Fair-t, Ázsia legnagyobb és legjelentősebb borkiállítását. Közel 1000 egyéni kiállítóval és 40.000 látogatóval az elmúlt években a vásár a régió legfontosabb kiállításává nőtte ki magát, s ezt a pozícióját az idei évben még tovább erősítette.

A térségbe irányuló magyar borexport évről-évre dinamikus növekedést mutat, mára Hong Kong és Kína összesen a magyar borexport hetedik legfontosabb export célpiacává vált, megelőzve olyan jelentős piacokat, mint például Oroszország.

Hazánk borászatai a kezdetektől jelen vannak az eseményen, idén ötödik alkalommal volt magyar közösségi stand a vásáron a HITA szervezésében. 35 hazai borászat csaknem 180 féle borát kóstolhatták az érdeklődők. A magyar borok iránt a látogatók körében kiemelkedő kereslet mutatkozott, különösen a tokaji édes borok kerültek a figyelem középpontjába. A magyar standon 11 tokaji pincészet termékeit kóstolhatták az érdeklődők.

Úgy tűnik, hogy a konzekvens munka és az állandó jelenlét a borászatok és a szervezők részéről meghozza a gyümölcsét, hiszen a standon évről-évre egyre több érdeklődő kóstol magyar borokat, s köztük sok a visszatérő vendég. Ők évről-évre végigkóstolják a magyar kínálatot és minden évben örömmel üdvözlik a régi és új termelőket.

A piac speciális adottságainak köszönhetően kiemelt jelentősége van a képzéssel egybekötött kóstolónak, így az idei évben a térség legelismertebb Master of Wine szakértőjét, Debra Meiburgot kérték fel a HITA szervezői a vezetett kóstoló megtartására, melynek keretében 8 magyar borral ismerkedhetett meg a közönség. A kóstoló az előzetes regisztráció meghirdetése után néhány órával megtelt, így a helyszínen csaknem 50 vendég ismerkedhetett meg a magyar terroir borok és borvidékek jellegzetességeivel.

A Hong Kong-i magyar megjelenés immár szokásos záróeseménye az a borvacsora volt, melyen a kantoni konyha kilenc hagyományos fogásához párosított magyar borokat kóstolhattak a meghívott vendégek, köztük a helyi vezető szaklapok főszerkesztői, újságírói, a Hong Kong-i kormány és a külföldi diplomáciai testületek prominens képviselői, valamint a főszervező importőrcég ügyfelei.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2012. november 15.

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés