40 fokban is helyt álltak
Tisza-völgyi kalandok a fenntarthatóság jegyében, Záhony és Tokaj között

Hogyan óvhatjuk környezetünket a tízóraink összeállításakor? Erről is sokat tanultak a Tiszavölgy Kalandtúra résztvevői a rendezvénysorozat 2. hétvégéjén, mely során Záhony és Tokaj között barangoltak a Tisza mentén 350-en, az Európai Unió támogatásával – teljesen ingyen – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség.Bátorságpróba, lenyűgöző helyszínek, drótkötélpályák, fenntarthatósági feladatok, és több mint 200 km biciklizés – csak néhány részlet abból, amit átélhettek a Tiszavölgy Kalandtúra 2. hétvégéjének túrázói, akik a hatalmas hőség ellenére is 3 napon át kerekeztek a Tisza völgyében Záhony és Tokaj között.

2012 legnagyobb öko-kalandjának 2. hétvégéje a sárospataki megnyitó és rajt után egy extrém programmal, Megyer-hegyi Tengerszemnél kezdődött: egy több tíz méteres, meredek sziklafalra kiépített kötélpályás mászással várták a 350 résztvevőt (videó: http://www.facebook.com/photo.php?v=133086566830675). Pihenésképp fenntarthatósági feladatokat kellett teljesíteniük, melynek részeként szembesülhettek azzal, hogy milyen messziről, sokszor tízezer kilométer távolságból érkeznek hozzánk élelmiszerek – ez pedig feleslegesen terheli a környezetet. A túra három napja alatt számos környékbeli nevezetességet is megnézhettek a résztvevők, Karoson, ahol az ország egyetlen épen maradt honfoglaláskori temetője is található, pedig a honfoglalás kori emlékháznál nagyon látványos lovas-íjász bemutatót láthattak.

A szállás mindkét éjszaka Dombrádon, a Tisza parton, kempingben volt. Szabolcsveresmarton a Rétközi tónál építettek ki a számunkra drótkötélpályát, mely mindenkit nagyon feldobott: hevederbe ülve, egy magas létráról indulva kellett átsuhanni a tó egy kis öble fölött. Visszafelé pedig úgy lehetett jönni, hogy egy másik kötélpályán csúszva hatalmas lendülettel a tóba érkeztek. Videó: http://www.facebook.com/photo.php?v=133484973457501

Kitelepült a kedvünkért egy kis kecskefarm is, így az érdeklődők kipróbálhatták a kecskefejést. Fűszeres kecskesaj és –kolbász kóstolás közben kiszámolták, hogy mennyi szemetet termelne a 350 kalandtúrázó, ha mindenki csak 1 üveg palackos italt elfogyaszt naponta. Az eredmény sokkoló volt.

Vasárnap az egyik legnagyobb látványosság a nagyhalászi gólyafészek volt, melynek életét webkamerával lehet követni, s ahova távcsővel mindannyian betekintettünk. Tiszabercelen 100 éves szivattyúházat láttunk, és egy idős halászember mesélt a folyó melletti életről, mutatta be a halfogás fortélyait.

Hídvégi-Üstös Pál, a Tisza nagykövete szervezte a kalandokat a csapatok számára, és a következőképpen értékelte a hétvégét: „hatalmas teljesítményt nyújtottak a résztvevők, mert ebben az embert próbáló hőségben is nagyon fegyelmezetten, jó hangulatban teljesítették a távot.”

Szűcs Julianna a Tiszavölgy Kalandtúra projekt menedzsere szerint a résztvevők nagyon nyitottak voltak a fenntarthatósági témára, a feladatokat komolyan vették, gyakran hosszú beszélgetések előzték meg a válaszadást, mert a lehető legjobb választ akarták adni a feltett kérdésekre.

Kulináris élvezetekből sem volt hiány: például Révleányváron rengeteg fánkot sütöttek nekünk, tiszteletükre sok tepsinyi híres kékcsei kapros kenyérlángost készítettek, és megkóstolhatták a gávavencsellői meggyes rétest is.

Nyáron még három hétvégét rendeznek ugyanezzel a céllal: megismertetni a fenntartható életmóddal a jelentkezőket, akik 3 nap és 2 éjszakát tölthetnek a Tisza völgyében, ingyenes szállással és teljes ellátással.

A Tiszavölgy Kalandtúra az Európai Unió támogatásával az Új Széchenyi Terv keretében kerül megrendezésre, hétvégénként 350 résztvevő vehet részt rajta ingyenesen.

A következő helyszínek:

3. hétvége: Tokaj – Tiszafüred, 2012. július 27-29.

4. hétvége: Tiszafüred – Szolnok, 2012. augusztus 24-26.

5. hétvége: Szolnok – Szeged, 2012. szeptember 7-9.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2012. július 9.

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés