Helyi termék mintaprogram indult a Dél-Dunántúlon

Helyi termék mintaprogram indult a Dél-Dunántúlon, a Magyar Turizmus Zrt. gesztorálásával, a Magyar Termék Nonprofit Kft., a Baranya Megyei Vállalkozói Központ, a Baranya Megyei Munkaügyi Központ, az Agrárgazdasági Kutatóintézet, a Vidékfejlesztési Képzési és Szaktanácsadási Intézet, a FATOSZ dél-dunántúli szervezetei, a területileg érintett kamarák és számos más partner együttműködésével – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel az Mt Zrt.



A kezdeményezés célja, hogy a helyi gazdaságot erősítse azáltal, hogy a helyi termékeket a turisztikai szolgáltatásoknál tudatosan preferálják. A mintaprogram által nemcsak az őstermelőket, kistermelőket segítik, hanem a régió gasztronómiai kínálatát, turisztikai vonzerejét is fejlesztik.

A szállodák, éttermek, pincészetek, falusi vendéglátók, az erdészetek vendégházai együttesen komoly piacot jelentenek a több mint 300 dél-dunántúli helyi termelő számára. Közülük azok, amelyek az év ezen időszakában is rendelkeznek feldolgozott termékekkel az Első Helyi Termék Börze keretében mutatkoztak be a potenciális turisztikai partnereiknek március 21-én, Pécsett.

2012 májusától már Dél-Dunántúl vendégköre is élvezheti a helyi termékek ízeit. A falusi vendéglátó ökoporták vendégeikkel három helyi ízt kóstoltatnak, településük legkiválóbb termelőinél. A régió borútjai „Főzőtanfolyam – borra hangolva” programjukkal, a legnevesebb séfek irányításával, a helyi borokkal harmonizáló, helyi alapanyagokból készülő ételek sütésének-főzésének titkaiba vezetik be az érdeklődőket. A Dél-Dunántúl számos étterme helyi termékekből készült, helyi ételkülönlegességeket kínál étlapján, míg a legjobb szállodák és panziók reggeli asztalain külön jelennek meg a helyi kézműves élelmiszerek. Az erdészeteink vadászházai az őket körülvevő erdő kincseiből készítik el vadétel specialitásaikat, a hagyományőrző kézművesek munkáiból és hosszan eltartható helyi élelmiszerekből pedig díszdobozos ajándékcsomagokat árusítanak a szállodák recepciói.

Májustól szeptemberig minden szombaton, a régió mind a hét történelmi várának (Pécsvárad, Szigetvár, Siklós, Ozora, Simontornya, Dunaföldvár, Máré vára) helyi termék piacain lehet megkóstolni és megvásárolni az adott térség őstermelőinek, kistermelőinek finomságait. Mindebből 1-2 napos gasztronómiai útvonalakat is kialakítanak majd, amelyek térképes kiadványban kerülnek kiajánlásra júniustól. Az érdeklődők mindezen felül naptárban összegyűjtve találhatják meg az év gasztronómiai eseményeit. Készül továbbá egy olyan honlap is, mely nemcsak bemutatja a helyi termelőket és termékeiket, hanem a hozzájuk kapcsolódó turisztikai kínálatot is kiajánlja, egyúttal webáruház szolgáltatást is nyújtva. Aki a portálon regisztrál, megkapja a havonta megjelenő Asztali Örömök hírlevelet, benne Tolna, Somogy és Baranya aktuális gasztronómiai eseménynaptárát és hagyományos, anyáról lányra szálló, titkos receptjeit is.

Hegyi Zsuzsanna, az MT Zrt. Dél-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóságának igazgatója az Első Helyi Termék Börze kapcsán elmondta:„Biztosak vagyunk benne, hogy aki turistaként megismeri és megkedveli a helyi termékeket, az életvitel szerűen, saját lakókörnyezetében is keresni fogja ezeket. Valljuk és hirdetjük, hogy a helyi élelmiszerek nem csak unikálisak, de frissek, finomak és egészségesek is. Ezzel hozzájárulunk a hazai lakosság életminősége, egészségi állapota javulásához is.”

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2012. március 23.

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés