Itt az állatjóléti támogatások beadási határideje

Igénybe vehető a sertés és baromfitartók részére az előírásokon túlmutató állatjóléti kötelezettségvállalás ellentételezésére szolgáló támogatás. Mértéke sertéseknél összesen 6 milliárd, baromfiknál 4 milliárd forint. A támogatási igényeket 2009. utolsó negyedévére vonatkozóan 2010. január 31-ig kell benyújtani az illetékes Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a Magyar Agrárkamara állattenyésztési osztálya.Állatjóléti támogatás ebben az évben január 1. és december 31. között a továbbtartásra (tömésre) nevelt libára és kacsára, beólazott jércére és beólazott előnevelt pulykára, illetve a levágott összes baromfifélére, sertések esetében közvetlenül vagy kereskedő útján, vágóhídra vagy élve külföldre kiszállított vágósertések, vagy tenyésztésre tovább értékesített koca süldőkre adható.

Az állatjóléti támogatások az alábbi, 5 éves kötelezettség vállalása esetén nyújthatók:

a) a takarmány nem kívánatos anyagtartalma mentességének biztosítása,

b) mechanikai sérülések megelőzéséhez szükséges feltételek biztosítása,

c) kíméletes állatmozgatás és szállítás biztosítása,

d) állati fehérjementes takarmány felhasználása, vagy

e) a takarmányozáshoz ivóvíz minőségű víz biztosítása esetén.

A támogatás baromfiállományonként egy alkalommal, sertések esetében teljes negyedévre, kérelmezőnként egy alkalommal igényelhető, a tárgynegyedévet követő hónap utolsó napjáig (jelen esetben 2010. január 31.) benyújtva az igénylő lakóhelye, illetve székhelye szerint illetékes MVH megyei kirendeltségéhez.

A támogatás mértéke állategységekre vonatkozik. Ezek a sertésnél, illetve a baromfiaknál a következőként számolandók: tenyészkoca >50 kg 0,5 ÁE, egyéb sertés 0,3 ÁE, tojótyúk 0,014 ÁE, egyéb baromfi 0,003 ÁE

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2010. január 26.

Gyürky László

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés