Kick-box Európa-bajnokság: Többen érmes helyen

A portugáliai kick-box Európa-bajnokságon csütörtökön reggeltől estig megállás nélkül csattogtak az ütések és a rúgások a ringekben és a tatami küzdőtereken. Egy pillantanyi üresjárat sem volt, hiszen a feszes programot tartani kellett. A ringesek számára nem a legjobban kezdődött a nap, hiszen többen búcsúzni kényszerültek – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség.A nap legfontosabb mérkőzéseit, a teljesség igénye nélkül a két szakvezető elemezte röviden, tömören.Rehák György, a K-1 szövetségi edzője, aki a low-kick versenyzőket is segítette így látta a nap kiemelt eseményeit.:

- A ringben low-kick-ben 60 kg-ban Kiss Gábor veszített Kari Erdozan (Spanyolország) ellen.Gabi hosszú betegség után nem tudott lefogyasztani 57 kilóra, ami neki ideális lenne. Fizikálisan nem volt gyenge,de hosszú kéz és lábtechnikákkal megállították. Hiányzott neki az edzötábor, talán akkor be tudott volna fogyasztani.Végig harcolta becsülettel a három menetet. Női 52 kg-ban Urbán Anettet legyőzte Seda Dujgu Ajgun (Törökország). Anett bekapott egy fordulásos mély rúgást, s utána nem tért igazán magához. Végigment ő is, szoros mérkőzést produkált, de veszített. 71 kg-ban Batta Csaba vereséget szenvedett az olasz Daniele Perla ellenében. Nem tett jót a bíráskodásnak, hogy ott ült az asztalnál a WAKO olasz elnöke. Az utolsó menet a Csabié volt, korrektül, meghajtotta a végét, talált tisztán... Úgy gondolom, ez a mérkőzés elment a bíráskodáson. 81 kg-ban Döme Balázs kikapott a rutinos ukrán Anatolij Djakov-tól. Balázs becsületesen küzdött, talált is egyenesekkel. Itt is az edzőtábor és a partnerek hiányát éreztem. Sorsolása sem volt ideális. K-1 szabályrendszerben 81 kg-ban Busa Gergely legyözte Miloje Petrovicot (Montenegro) Magasabb volt az ellenfél jóval, mint Gergő, magas rúgásokkal is dolgozott. Ez a bemelegítését látva rögtön látszott, s sikerült egy jó taktikát kiépíteni ellene, s Gergő elvitte mind a három menetet. Fő erőssége a hátsó kezes egyenesek, combrúgások, térdelések. Aztán folytatódott a "balkáni szekció, " hiszen a következő ellenfele a horvát Bojan Zec lett. Öt is megfogta térddel, felütésekkel és horgokkal. Magasan fölé tudtunk kerekedni, így elődöntős lett. 60 kg-ban Birics Tamás vereséget szenvedett Alekszej Tuhtarov (Oroszország) ellen. Borzasztó balszerencsés, ugyanis tavaly, a belgrádi világbajnokságon is orosz ellen esett ki. Ha Tomi kicsit támadóbb és nem csak kontrából dolgozik akkor...Leütötte az oroszt az első menet végén, igaz, hogy - szerintem ok nélkül - számoltak Tomira is a harmadik menetben. Nagyon szoros küzdelem volt. 71 kg-ban Oli Márk azzal Rizvan Iszajevvel (Oroszország), harcolt, aki az egész súlycsoport kiemelkedő alakja, s szerintem ezt a súlycsoportot meg fogja nyerni. Látszott rajta a komoly bajnokság és a thaiföldi edzőtábor. Ettől függetlenül Márk végig küzdötte a mérkőzést és emelt fővel jöhetett le a ringből. + 91 kg-ban Zentai Máté negyeddöntős mérkőzésén nagy meglepetést szerzett Abdula Gazimagomedov (Oroszország) legyőzésével. Mindössze húsz éves, fiatal versenyzőről van szó. Mindent megcsinált, amit megbeszéltünk. Fönt a kéz, alulról támadta a lábat, sok térdhasználat, s ezzel felörölte az oroszt. Pénteken a belorusz világbajnok, Kugyin lesz az ellenfele. Talán szerencse, hogy Máté fordított alapállású, így nem érvényesül majd Kugyin híres balhorogja. Máté nem ijedős, és a baltérd fejre a beloruszra is veszélyes lehet.Vagyis a mai napon minden versenyző odatette magát.

Light-contact-ban gyakran hiába való volt a bírók igyekezete, hogy a keménykedést megfogják. Ennek a következménye az elöforduló sérülés. A kettes pást pontozógépe is néha megmakacsolta magát, s az egyszer pont a magyar Molnár Mónika mérkőzésén.A nap legizgalmasabb történéseit Zrínyi Miklós mesteredző, szövetségi kapitány elemezte.

- 63 kg-ban Debreczeni Dezső nyert Roger Francioni (Svájc) ellen. Kicsit tartott ettől a mérkőzéstől, hiszen az utolsó pillanatbankerült vissza a keretbe, másik súlycsoportba. Jobb volt, mint amilyenre számítottam csak az utolsó menet utolsó fél percére fáradt el. A lába teljesen jól ment. 74 kg-ban Olasz Attila legyőzte az észt Roman Siitsont. Nagyon szépen küzdött, úgy, ahogyan kell. 65 kg-ban Dancsecs Bojána magabiztosan verte mind Anais Kistler-t (Svájc),majd a német Melanie Pflügert is. Odafigyel arra, amit mondunk Neki, és meg is csinálja, szinte maradéktalanul. Hálás dolog ilyen versenyző mögött ülni. +70 kg-ban Kovács Barbara vereséget szenvedett Lieanne McAree Murphy-től (Írország). Most nem küzdött jól. Elfáradt hamar, már az elsö menet végén nehezen mentek a lábai. 70 kg-ban Fenyvesi Márta diadalmaskodott Aureila Froment (Franciaország) ellen. Nagyon ügyes volt. Nem viselte meg a súlycsoportváltás. 50 kg-ban Krempf Réka legyőzte a német Jamille Castillo Preust, aki full-contactban is el szokott indulni. Nagyjából annyit csinált, amennyit kellett, ráérzett a távolágra, s így gond nélkül nyert. Ezt el is vártuk Tőle. 55 kg-ban Molnár Mónika furcsa mérkőzésen szenvedett vereséget a svájci Senguel Guezel ellenében. Mónit a második helyen emelték ki, s azt vártuk Tőle, hogy a döntőbe jut, s a sorsolás alapján ez sikerülhetett volna... Sajnos az első menetet kicsit "elaludta", nem volt benne elég tűz. Megzavarta a pontozógép meghibásodása is. A további két menetben sokkal jobb volt, nagyot kellett fordítania. Tíz másodperccel a vége előtt Móni még vezetett , aztán összeakaszkodtak, s valamelyik bírónál megfordult az eredmény. 60 kg-ban Marton Klára legyőzte a szlovák Svatava Spanyikova-t. Először nem tudott mit kezdeni Klári ellenfelével, mert az passzívan arra várt, hogy Klárit megkontrázhassa. A harmadik menetre felébredt Klára és három fejrúgással megfordította az eredményt.

A mai nap végén K-1-ben tehát Zentai Máté, Busa Gergő, a light-contactosok közül Krempf Réka, Marton Klára, Dancsecs Bojána, Fenyvesi Márta került a legjobb négy közé, vagyis érmes helyre. A pénteki napon többek között a következő mérkőzéseket vívják a még versenyben lévő magyar versenyzők: Light-contact:Kondacs György - Viktor Zuffa (Szlovákia), Debreczeni Dezső - Vojtech Hudy (Szlovákia), Szabó László - Andrea Chianese (Olaszország), Olasz Attila -Ivo Furrer (Svájc), Krempf Réka - Johanna Striim (Dánia), Marton Klára (Severine Guilpin (Olaszország), Dancsecs Bojána - Nicole Trimmel (Ausztria), Dancsó Zoltán - Toby Bermuller (Írország), Novák Jenő - Isidoro Gianluca Stitzer (Olaszország), Wappel Tibor - Andreas Christiansen (Svédország), Smajlovic Dzevad - Emin Panian (Oroszország), Fenyvesi Márta - Lilia Zidilova (Oroszország) K-1 szabályrendszer: Zatykó Zita - Merve Celikturk (Törökország), Zentai Máté - Aljakszet Kugyin (Fehéroroszország), Busa Gergő-Alexander Stecskurenko (Oroszország)

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2008. november 28.

Gy. Mészáros Ágnes

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés