Folytatódnak a győri nagytérség környezetvédelmi fejlesztései

Molnár Csaba, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára tette le a győri nagytérség regionális hulladékkezelő központjának alapkövét 2008. július 3-án, Győr-Sashegyen. A 9,5 milliárd forintos beruházás 6,5 milliárd forintnyi, Környezet és Energia Operatív Programból (KEOP) származó uniós pályázati forrás felhasználásával valósulhat meg. A közelmúltban átadott szennyvíztisztító telep folytatásának is tekinthető térségi környezetvédelmi fejlesztés eredményeként 112 település kapcsolódhat be a szelektív hulladékgyűjtésbe – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium.A foglalkoztatás bővítését és a tartós növekedést középpontba helyező Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként a KEOP keretében 2007 – 2013 között 1332 milliárd forintos keret áll rendelkezésre a hazai környezetvédelmi feladatok ellátására. A Program átfogó célja Magyarország fenntartható fejlődésének elősegítése. Általános stratégiája, hogy Magyarország biztonságos, tiszta és jó minőségű környezettel egészségesebb, hosszabb és teljesebb emberi élet lehetőségét biztosítsa az itt élők számára.

A fenti célok megvalósítása érdekében a 2007-2008-as időszakban az önkormányzatok és társulásaik 73,46 milliárd forint keretösszegig pályázhatnak minimum 100 millió és maximum 35 milliárd forint értékű projektekkel. A 2000-2006-os időszakban a Kohéziós Alap 289,4 milliárd forintos támogatásával 12 ilyen hulladékgazdálkodási rendszer kialakítása kezdődött el.

A Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás működési területén települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer kialakítását célzó projekt előkészítésére az 1067/2005-ös kormányhatározat értelmében Győr–Mosonmagyaróvár-Sopron 302,8 millió forintot kapott.

A támogatásban részesülő önkormányzatok számára 2008 júniusában megítélt, mintegy 6,501 milliárd forint KEOP pályázati forrás felhasználásával lehetővé válik egy modern, minden szempontból megfelelő térségi hulladékgazdálkodási rendszer megvalósítása és működtetésének folyamatos biztosítása.

A 72.000 m2 területű lerakó a szükséges aljzatszigeteléssel és a hozzátartozó jelzőrendszerrel 2009. április 30-ig készül el, a védőerdő, a válogatócsarnok és a mechanikai-biológiai előkezelő 2009. október 31-ig épül meg. Az új hulladékkezelő központ kiváltja a meglévő Pápai úti hulladéklerakót, amelyet a vonatkozó törvényi szabályozás miatt nem lehet tovább üzemeltetni.

Mivel a projekt átszámított összköltsége meghaladja a 25 millió eurót, a támogatás folyósításához az előző támogatási időszak Kohéziós Alapból támogatott projektjeihez hasonlóan az Európai Bizottság jóváhagyása is szükséges. Még 2008 nyarán sor kerülhet arra, hogy a Támogatási Kérelmet az Irányító Hatóság Brüsszelbe küldje, amennyiben a Kormány jóváhagyja a terveket.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2008. július 3.

Gy. Mészáros Ágnes

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés