Ötmilliárdos kötvény fejlesztésre Bács-Kiskunban (fotókkal)

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat december 7-ei Közgyűlésén az egyik legfontosabb napirendi pontként a képviselők megtárgyalták majd elfogadták a tervezett kötvénykibocsátást Az ötmilliárdos kötvénykibocsátásnak Bács-Kiskunban alapvetően fejlesztési célokat kell támogatnia – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség a Hírösindex-től.
”Kötvénykibocsátásra azért kényszerülünk, mert a központi kormányzat az egyre bővülő feladatkörünkhöz egyre szűkülő forrásokat rendel, ám egy Megyei Önkormányzatnak nem csupán eddigi intézményeinek finanszírozása, hanem a fejlesztés is feladata” – mondta Bányai Gábor Bács-Kiskun megyei elnök azzal az ellenzéki fölvetésekkel kapcsolatosan, melyek szerint a kötvénykibocsátás eladósítja a megyét.
Ma jóval olcsóbban, alacsonyabb kamatfeltételek mellett lehet a nemzetközi pénzpiacokról fejlesztési pénzeket hozni, mintha ugyanekkora pénzeszközöket hazai hitelekkel finanszíroznák, így a megye a körültekintő vizsgálódásokat követően ezért döntött a kötvénykibocsátás mellett. A kötvény-kibocsátás ellenértéke csak meghatározott célokra költhető: a képviselők elfogadták, hogy működési költségekre legfeljebb 1 milliárd forint
fordítható az következő három évben, ám azt is kikötötték, hogy szigorú gazdálkodással el kell érni, hogy ez csupán lehetőség legyen. A kötvénykibocsátásnak alapvetően fejlesztési célokat kell támogatnia, illetve ez a pénzösszeg biztosítja az EU-s pályázatokhoz (Megyei Kórház, megyei intézmények) szükséges önerőt.
A képviselők döntöttek arról is, hogy a mindösszesen 5 milliárd forint értékű kötvénykibocsátásból 500 millió forintot a rosszabb konstrukciójú hitelek kiváltására fordítanak, de Bányai ekkor is hangsúlyozta, a kötvénykibocsátás fejlesztési célokat szolgál: ilyen fejlesztési cél például, hogy a jövőben a megye lakosságát emelkedő színvonalú egészségügyi szolgáltatások várják a Kecskeméti Megyei Kórházban.
Mindezek után Bányai Gábor megjegyezte, a kötvény bármikor visszaváltható, és a megyei vezetés bízik abban, lesz még olyan kormánya az országnak, mely nem ellenségként, hanem partnerként tekint az önkormányzatokra, legyenek azok akár jobb-, akár baloldali többségűek.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2007. december 8.

Gy. Mészáros Ágnes

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés