Megnyílt a Csokoládé Szalon (fotókkal)

Idén november 30. és december 2. között rendezik meg a CSOKOLÁDÉ SZALON – CSOKI VILÁG élmény expót Budapesten a VAM Design Centerben. A rendezvény Közép-Európa legnagyobb csokoládé szalonjaként nyitotta meg kapuit pénteken – tudósított az OBJEKTÍV Hírügynökség.



A Csokoládé Szalon több mint kiállítás: belépő a csokoládé varázslatos birodalmába. Ahogy felnövünk, úgy változik a csokoládéhoz fűződő viszonyunk is, mennyiségiből egyre inkább minőségi fogyasztókká válunk. A szervezők elsődleges célja, hogy a kiállításon egy helyen mutassanak be mindent, ami a csokoládéhoz, a csokoládé fogyasztás kultúrájához köthető, az ismert és közkedvelt márkáktól egészen a csokoládé-szökőkútig.
Tematika: Csokoládé, marcipán, szaloncukor, delikatesse édességek, exkluzív csoki ajándékok. kakaó, kakaóbab, kakaópor, forrócsokoládé, csokoládézó, reklám csoki, bon-bon, karácsonyi ajándék csokoládék, csoki-szökőkút, csoki kaszinó, csokoládé a szépségiparban – csoki pakolások, csokoládé játszóház sok élménnyel gyerekeknek.
Előadások a Csokoládé Szalonon:
- Az aztékoktól a magyarokig, a chilistől a mandulásig – a csokoládé története.
- Mikor, mennyit, melyiket – csokoládé a táplálkozásunkban
- Szépít-e fiatalít-e a csoki?
- A csokoládé kóstolás művészete
A csokoládé története és élettani hatása:
Már az aztékok is isten ajándékának tekintették a kakaóbabot, melyből pörkölés után víz hozzáadással készítettek italt melyet élénkítő hatása miatt kedvelték. Az új világba érkező Kolombusz is megkóstolta a különös nedűt, de Európába csak később, 1519-ben Hernan Cortez hozta át hajóival.
Az évszázadok során a csokoládé készítés óriási fejlődésén ment keresztül, ma már a jó minőségű csokoládéknál is léteznek különböző évjáratok, ugyanúgy mint a boroknál.
S természetesen mint a jó borok is ízükről, zamatukról megismerhetőek, hogy mely vidékekről származnak, a szakemberek – (hivatásos csokoládé kóstolók) ugyanígy különbséget tudnak tenni ceyloni, ecuadori, vagy venezuelai kakaóbabból készült csokoládék között.
Az eredeti csokoládé, azaz az étcsokoládé a kakaóport, kakaómasszát és kakaóvajat tartalmaz, no meg természetesen cukrot és különböző ízesítőket, aromákat. Az étcsokoládé kakaótartalma legalább 43%-os, de ideális esetben 55-75% közötti. A keserűcsokoládék kakaótartalma még magasabb, 85-90%.
A csokoládé – elsősorban az étcsokoládé - előnyös élettani hatásai is a kakaóbabbal vannak összefüggésben. A kakaóbab antioxidánsokat tartalmaz, amelyek fontos szerepet töltenek be az egészség megőrzésében, mivel megvédik a szervezetet az oxidációs sejtkárosodásoktól, továbbá a flavonidok a szívre és érrendszerre gyakorolnak előnyös hatást, ezzel csökkentve a szívinfarktus vagy szélütés kockázatát.


Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2007. november 30.

Gy. Mészáros Ágnes

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés