Sajátos léggömb a Dóm téri régészeti ásatás felett

A Móra Ferenc Múzeum régészei az ország egyik legszebb terén, a szegedi Dóm téren ásnak. Az elkerített területen belül egy 5X5 méteres szelvényt alakítottak ki; az ásatás célja, hogy pontosítani lehessen az egykori Dömötör-templom helyét.Az 1920-as években lebontott templomot a 12. század elején román stílusban építették, majd a 15. században egy komoly átalakításon esett át az épület; az akkoriban újjászületett templom már inkább gótikus volt. A feltárás a gótikus stílusjegyeket magán viselő egyházi épület pontos helyét keresi.

Mára kimondható, a munka eredményes, a megyei múzeum régészei megtalálták a keresett alapot, a középkori templom délkeleti sarkát.

A kutatás eredményeiről, a megtalált templomfal tudományos jelentőségéről dr. Horváth Ferenc, a Móra Ferenc Múzeum tudományos igazgatóhelyettese és Fogas Ottó régész november 12-én, hétfőn 10 órakor a helyszínen (Szeged, Dóm tér) tájékoztatják a média képviselőit.

A sajtóesemény érdekességét tovább növeli, hogy a tájékoztató időpontjában történik meg az ásatás légifotózása. A légifelvételeket úgy készítik a szakemberek, hogy egy nagyjából egy méter átmérőjű luftballonra professzionális módon digitális fényképezőgépet szerelnek, majd a szerkezetet a levegőbe emelik. Több mint 10 méterre engedik fel a sajátos léggömböt – lentről két ember irányítja a gépezetet. Az így készített légifotók által tökéletesen lehet rögzíteni a kutatáshoz nélkülözhetetlen látványképet.

Információ: Medgyesi Konstantin sajtóreferens, Móra Ferenc Múzeum, Csongrád Megyei Múzeumok

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2007. november 9.

Gy. Mészáros Ágnes

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés