Felzárkózásunk a kibővült Európában

„Felzárkózásunk a kibővült Európában” címmel szeptember 20–22-én Debrecenben, a Kölcsey Központban rendezi meg a 45. Közgazdász-vándorgyűlést az idén 113 éves Magyar Közgazdasági Társaság. A közgazdász szakma legnagyobb hagyományú és legrangosabb tanácskozásán mintegy nyolcvan előadó és sok száz résztvevő vitatja meg a régiónk gazdaságának aktuális kérdéseit. Idén a téma és a helyszín tökéletesen „egymásra talált”, hiszen aligha van hazánkban még egy város, amelyik olyan lendületesen fejlődött volna az elmúlt évtizedben, mint Debrecen.A vándorgyűlés a magyar gazdaság prominenseinek olyan találkozója, ahol közvetlenül képet kaphatunk hazánk gazdasági fejlődésének folyamatairól, a gazdaságpolitika célkitűzéseiről, a nemzetközi kapcsolatokról, az Európai Unió számunkra nyújtott lehetőségeiről. A rendezvényen előadást tart többek között Kiss Péter, Veres János, Draskovics Tibor és Bajnai Gordon miniszter, Borbély László román fejlesztési miniszter, Simor András magyar és Mugur Isarescu román jegybankelnök, Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék és Katona Tamás, a Magyar Államkincstár elnöke, Kósa Lajos polgármester, Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, valamint a magyar gazdasági élet és a közgazdász szakma számos meghatározó szereplője.

Az idei rendezvényt – most először – a Romániai Magyar Közgazdász Társasággal együttműködésben szervezzük, és együttesen vitatjuk meg a két ország európai uniós tapasztalatait, mindenekelőtt a területfejlesztés és az uniós fejlesztési források felhasználása terén. Az RMKT több mint száz fős küldöttséggel képviselteti magát a rendezvényen, így a vándorgyűlésen elkezdődő közös gondolkodás hosszú távú együttműködéseket, igazi partneri kapcsolatokat és a határ menti térségek lakóit szolgáló projekteket, pályázatokat eredményezhet majd. A legtöbb szekcióban előadással is szerepel egy-egy képviselőjük, és a területfejlesztési szekció egy részét a magyar–román területi együttműködésnek szenteljük. Talán kevéssé közismert, de a Román Köztársaság közelmúltbeli imponáló gazdasági teljesítménye számos tanulsággal szolgálhat a magyar gazdaság irányítói és szereplői számára.

Információ: Dr. Halm Tamás főtitkár

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2007. július 31.

Gy. Mészáros Ágnes

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés