Fagyállóból alkohol

A Vám- és Pénzügyőrség nyomozói hosszas előkészítő munka eredményeként, az egész ország területére kiterjedő akció keretében sikeresen felszámoltak egy bűnözői csoportot, amely fagyásgátló szerből állított elő hatalmas mennyiségben szeszes italt – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel Sipos Jenő a VPOP szóvivője.A budapesti székhelyű társaság kifejezetten erre a célra kikísérletezett, magas alkoholtartalmú fagyásgátló szerből – mely összetevői alapján még éppen nem tartozik a jövedéki adóköteles termékek körébe - készített egyszerű szűréssel tisztaszeszt, majd azt bekeverés, aromásítás után értékesítették.

A nyomozás adatai alapján az elkövetők 2004-2005-ben havi 100-150.000 liter fagyásgátló szer tiszta szesszé történő átalakítását és bekeverését végezték, mellyel közel 3,5 milliárd forint be nem fizetett jövedéki adóval rövidítették meg a központi költségvetést.

A nyomozás során a pénzügyőrök mintegy 40 helyszínen végeztek házkutatást, ezek során több mint 30 ezer liter tisztaszeszt és már bekevert alkoholterméket foglaltak le, azok előállításához szükséges eszközökkel és anyagokkal együtt.

A Vám-és Pénzügyőrség visszaélés jövedékkel bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt jelenleg 10 személy ellen folytat büntetőeljárást, akik közül 4 fő előzetes letartóztatásban van, 2 személy esetében pedig lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a bíróság.

A bűncselekmény további elkövetőinek felkutatása érdekében a nyomozás jelenleg is nagy erőkkel folyik.

A büntetőeljárással párhuzamosan lefolytatott jövedéki ellenőrzések eredményeként megállapított jövedéki bírságok együttes összege - az előzetes adatok alapján - meghaladja az 575 millió forintot.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség, 2005. december 19.

Gy. Mészáros Ágnes

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés