Szentes városáé a Petőfi Szálló

Szentes Város Önkormányzata, mint felperes, valamint a Fővárosi Ingatlankezelő (FIK) Rt., mint I. rendű és a Budalakk Konzorcium, mint II. rendű alperes közötti perben hozott ítéletet a Szegedi Ítélőtábla. Ebben a táblabíróság kimondta, – mint ahogy az I. fokon meghozott ítéletben a Csongrád Megye Bíróság is döntött - a szentesi önkormányzat tulajdonába kerül a Petőfi szálló teljes tulajdonjoga – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel Bátyi Zoltán sajtótitkár.A Szegedi Ítélőtábla azzal a kiegészítéssel hagyta helyben a Csongrád Megyei Bíróság ítéletét, hogy kötelezte Szentes Város Önkormányzatát az ingatlan 7560/10000 tulajdoni illetősége vételárának (20 millió forint + ÁFA) és ennek 1998. augusztus 3. napjától járó kamata megfizetésére.

A szentesi Petőfi Szálló a Fővárosi Ingatlankezelő Rt. és Szentes Város Önkormányzata közös tulajdonában áll. A Fővárosi Ingatlankezelő Rt. az 1997. szeptember 27. napján aláírt adásvételi szerződéssel az ingatlan őt megillető, mintegy háromnegyed részét eladta 20 millió forint + ÁFA vételárért a Budalakk Konzorcium Kft-nek.

A Csongrád Megyei Bíróság az I. fokú ítéletében megállapította, hogy ezen adás-vételi szerződés a Szentes Város Önkormányzatával, mint tulajdonostárssal szemben hatálytalan, mert a város 1998. július 3-án hatályosan élt a tulajdonostársat megillető elővásárlási jogával. A két gazdálkodószerv nem ismerte el az önkormányzat ezen nyilatkozatát arra hivatkozva, hogy a város polgármesterével a szerződés megkötése után írásban közölték az adás-vételi szerződés teljes tartalmát.

A perben lefolytatott hosszas bizonyítás után mindkét bíróság úgy foglalt állást, hogy az eladó csupán 1998. július 2-án adta át írásba foglalva a teljes szerződést a város önkormányzatának. Ehhez képest az önkormányzat, amikor 1998. július 3-án elővásárlási jogával élt, szabályosan járt el. Így az adásvételi szerződés közte és a Fővárosi Ingatlankezelő Rt. között jött létre hatályosan, a két gazdálkodószerv közötti szerződés a felperessel szemben pedig hatálytalan.

Az ítélet jogerős.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség, 2005. szeptember 21.

Gy. Mészáros Ágnes

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés