Brüsszelben nem ismerik az új tagállamok gondjait

Magyarországra látogat a Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságának küldöttsége. A szakemberek Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője, a bizottság szocialista tagja meghívására szeptember 20 és 22 között tesznek látogatást Magyarországon – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség Földeák Ivántól az MSZP európai parlamenti delegációjának sajtótitkára.Ez az első EP szakbizottság, mely uniós tagságunk óta Magyarországon jár s az újonnan csatlakozott országok között ilyen színtű európai parlamenti delegáció elsőként hazánkba jött el. A látogatás célja annak felmérése, mit jelentett a magyar agrárium számára a másfél éves uniós tagság, melyek a hazai mezőgazdaság esélyei és legfőbb kihívásai, s miképp alakultak nálunk a mezőgazdasági termelők szerveződései.

- Tapasztalataim szerint Brüsszelben nem ismerik az új tagállamok gondjait - jelentette ki Tabajdi Csaba a meghívás kapcsán. - Nem csak a hazai csúcstechnológiát akarjuk megmutatni a vendégeknek, hanem átlagos magyar gazdaságokat is. Rojtosra beszélhetem a számat az Európai Parlamentben az új tagállamokat érintő hátrányos megkülönböztetések ellen, ha csak az európai színvonalú értékekkel ismertetem meg a vendégeket és nem a valós helyzettel. A Dél-alföldi Régió kiválóan alkalmas a hazai helyzet bemutatására.

A küldöttséget szeptember 20-án, Budapesten fogadja Gyurcsány Ferenc, miniszterelnök, Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés elnöke, találkoznak Magda Sándorral, a Magyar Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnökével és tagjaival. Találkozóra kerül sor az érdekvédelmi szervezetek és terméktanácsok képviselőivel is.

Szeptember 21-én a bizottság tagjai Csongrádon találkoznak Lantos Györgyi és Máté István szobrászművészekkel (ők az alkotói a Magyar Országgyűlés által az Európai Parlamentnek ajándékozott, ’A Megtalált Európa’ szobornak). Utána Szentesen látogatás tesznek az Árpád Rt. gazdaságaiban, ahol Csikai Miklós elnök-vezérigazgató, a Magyar Agrárkamara elnöke kalauzolja a vendégeket, majd találkoznak a Bartha János Mezőgazdasági Szakközépiskola diákjaival és tanáraival. Szentesen fogadja őket Szirbik Imre, Szentes város polgármestere és Frank József, a Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke. Délután Mórahalmon Nógrádi Zoltán polgármester, országgyűlési képviselő és Hódi Pál TÉSZ elnök ad tájékoztatót TÉSZ-ről, Kiskunmajsán szárnyasállat telepet tekintenek meg és beszélgetnek a szövetkezet gazdáival.

Szeptember 22-én, csütörtökön a Kecskemét melletti Ballószögön Geredy Péter mangalicafarmját tekintik meg, és sertéstartó gazdákkal folytatnak beszélgetést, majd Kecskeméten Pataki Mihály lovasgazdaságába látogatnak el.

Délben Lajosmizsén Gráf József mezőgazdasági miniszterrel tárgyalnak, majd tartanak közös országos sajtótájékoztatót.

Még aznap délután eszmecserét folytatnak Balogh Lászlóval, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnökével.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség, 2005. szeptember 15.

Gy. Mészáros Ágnes

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés