Tiltott szert mutattak ki a Hungeritnél levágott állatokban

Közleményt adott ki az FVM Kommunikációs Önálló Osztálya az állategészségügyi hatóság által a Hungerit Baromfifeldolgozó és Élelmiszeripari Rt. vágóhídján végzett monitoring vizsgálatokról, amelyek egy Magyarországon 1987. óta betiltott állatgyógyászati készítményt mutattak ki a levágott állatok húsában – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökség.Az állategészségügyi hatóság által végzett monitoring vizsgálatok a Hungerit Baromfifeldolgozó és Élelmiszeripari Rt. vágóhídján 2004.10.07-én és 2004.10.08-án levágott liba- illetve kacsaállomány egy-egy tételénél a húsból chloranphenicol szennyeződést mutattak ki. Az időigényes megerősítő vizsgálatok a szennyeződés tényét megerősítették. A chloranphenicol Magyarországon 1987. óta betiltott állatgyógyászati készítmény. A hússzennyeződés eredetét kivizsgálták, a magyar társhatóságokat és az Európai Unió illetékes szervét haladéktalanul értesítették.

A hatósági takarmányellenőrzés megállapította, hogy a chloranphenicol szennyeződés a kérdéses állományok által felhasznált takarmány alkotórészét képező hallisztre vezethető vissza, amely Németországból lett bontatlan kamionban Magyarországra, az azt felhasználó takarmányelőállító üzembe beszállítva. A chloranphenicollal szennyezett halliszt szállítmányokat kísérő német hatósági állategészségügyi bizonyítványok a szennyeződésre vonatkozó megállapítást nem tartalmaztak. A német importőr szerint a halliszt garantáltan nem tartalmaz chloranphenicolt. Ez a megismételt magyar vizsgálatok szerint két tételnél nem felel meg a valóságnak.

A szennyezett takarmánnyal előállított termékeket és a vizsgálat alatt lévő tételeket kivonták a forgalomból és felhasználásból. Intézkedtek arról, hogy az országba beszállított halliszt tételeket csak a chloranphenicol vizsgálat után, negatív eredmény ismeretében lehessen felhasználni.

A takarmányokkal kapcsolatos megállapításaikról és kiegészítő intézkedéseikről újabb információt juttatnak el az illetékesek az Európai Unióhoz az Élelmiszerbiztonsági Hivatalon keresztül. A hatósági vizsgálatok költségeit a 10/2002. (I.23.) FVM rendelet 17.§-a és a 2001. évi CXIX. tv. 13. § (1) bekezdése szerint kell megfizetni.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2004. december 2.

Gy. Mészáros Ágnes

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés