Magyar álláspont az EU cukorpiaci reformról

A 25 tagország Mezőgazdasági Képviselőinek 2004. október 4-i brüsszeli ülésén fontos állomásához jutott a cukorpiaci reform vitája. Magyarország nevében a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium képviselője átfogó véleményt fejtett ki a tervezett cukorpiaci reformról, amelyet előzetesen egyeztetett a cukor termékpálya szereplőivel és a társtárcákkal is – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel az FVM Kommunikációs Önálló Osztálya.A brüsszeli Bizottság által bejelentett javaslatról elmondott magyar vélemény a következő fő elemeket tartalmazta:

A reform szükségességét Magyarország elfogadja, de a Bizottság által javasoltnál későbbi bevezetéssel (legkorábban 2006. július 1.) és több fokozatban (legalább három lépcsőben).

A cukor árcsökkentés mértéke ne legyen drasztikus, mert különben fontos és hagyományos régiókban szűnhet meg a cukorrépa termelés, így Magyarországon is.

Hasonló meggondolásokból Magyarország nem támogatja a jelenlegi A és B kvóták összevonását és a kvóták tagországok közötti átjárhatóságát sem.

Az izoglükóz kvóták növelésénél nem a fogyasztást kell alapul venni, hanem a termelés jelenlegi megoszlását (Magyarország jelentős gyártója a kukorica alapú terméknek).

A tárgyalások a tagországok között a következő hetekben – hónapokban folytatódnak. Újabb jelentős állomást a 2004. november 22.-re tervezett agrárminiszteri tanácsülés fog jelenteni.

Mint ismeretes, Az Európai Unióban 2003. júniusában megkezdődött a Közös Agrárpolitika átfogó reformja. A jelenlegi szakaszban van napirenden a vidékfejlesztés, valamint a zöldség-gyümölcs és a cukor ágazatok piaci rendtartásának reformja.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2004. október 8.

Gy. Mészáros Ágnes

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés