Ítélet a farmosi csecsemőgyilkosság ügyében

Helybenhagyta az I. fokú bíróság döntését a Szegedi Ítélőtábla Dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa. Így 4 év 2 hónapi börtönbüntetést kapott az a Pilisen élő nő, aki 2000. májusában megölte újszülött csecsemőjét – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel Bátyi Zoltán sajtótitkár.Újszülött megölésének bűntettében találta bűnösnek a Pest Megyei Bíróság 2002. május 13-án Pribéli Andrea 24 éves pilisi lakos vádlottat, ezért 4 év 2 hónapi börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott és a védője az ítélet enyhítéséért adott be fellebbezést.

Pribéli Andrea – aki 2 évig járt egészségügyi szakközépiskolába, ahol a többi között csecsemőgondozást is tanult - 1997 júliusától létesített érzelmi és szexuális kapcsolatot T. Zoltánnal, akit gyerekkora óta ismert. Bár terhesség ellen szedett fogamzásgátló tablettát, mégis teherbe esett, terhességét 1998 októberében abortusszal szüntette meg. Ekkoriban Pribéli Andrea T. Zoltánnal össze is költözött, ám viszonyuk később megromlott, 1998. októberében szakítottak. A nő ezután előbb R. Zsolttal, majd Sz. Jánossal kezdett viszonyt. Ez utóbbi kapcsolat 1999. október végén ért véget, amikor a férfi külföldre ment.

1999. december 31-én a nő T. Zoltánéknál szilveszterezett, kibékült volt szerelmével, és ismét szexuális kapcsolatot létesítettek. A vádlott 2000. január végén döbbent rá, hogy terhes, a gyermek megmozdult, s tudta, hogy ez a gyermek Sz. Jánostól fogant. Annak is tudatában volt, hogy terhességét nem szakíthatja meg, meg kell szülnie gyermekét. Ennek ellenére életmódján nem változtatott, nőgyógyászt nem keresett fel, senkivel nem közölte, hogy gyermeket vár, T. Zoltánnal továbbra is rendszeresen élt szexuális kapcsolatot. A születendő gyermekkel kapcsolatban arra gondolt, hogy örökbe adja, vagy felneveli, ugyanakkor attól félt, hogy szülei és T. Zoltán és elfordulnak tőle, ha megtudják terhességét.

A vádlottól, akinek testsúlya húsz kilót gyarapodott, édesanyja 2000 májusában, öccse, pedig a szülés előtt három nappal megkérdezte, nem terhes-e, de a vádlott a terhességet letagadta. Május 26-án a munkahelyén, az Uzsoki úti kórházban hajnalban alhasi görcsös fájdalmakat érzett, később vérezni is kezdett a vádlott, ám barátjáékhoz Farmosra hazatérve is azt állította, hogy menstruációs vérzése, görcsei vannak.

Pribéli Andrea úgy próbálta enyhíteni fájdalmait, hogy fürdőkádban meleg vízzel lezuhanyozott, majd a kádat teleengedte vízzel. Később elkezdte kiengedni a vizet, s akkor szülte meg gyermekét, amikor már kb. 10 centi magasságú víz volt a kádban. Életképes csecsemőt hozott világra, akit nagy valószínűséggel 3-5 percig a fürdőkád vizében hagyott a vádlott. A csecsemő ettől megfulladt. A holttestet a nő konyharuhába csomagolta, majd miután a fürdőszobában eltüntette a szülés nyomait, a csecsemő maradványait a kertben lévő kútgyűrűbe rakta.

Ezt követően bement a szobába, tévét nézett, beszélgetett, ám olyan erősen vérezni kezdett, hogy T. Zoltánné értesítette a mentőket, akik a vádlottat ceglédi kórházba szállították. Pribéli Andrea még ekkor is tagadta terhességét, de az orvosok észlelték, hogy nemrégiben szült. A vádlott ekkor elismerte, hogy Farmoson világra hozott egy gyermeket. Az orvosok szóltak a rendőrségnek, akik a kútban megtalálták a halott csecsemőt. Az ítélet jogerős.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2004. március 31.

Gy. Mészáros Ágnes

A Web-oldalon található cikkek és fotók ingyenesen és szabadon felhasználhatók, de kizárólag az Objektív Hírügynökség, mint hírforrás feltüntetésével.
hirdetés